.

Spanyolországban találták, de nem tudják melyik korból származikElchei nő a titokzatos műtárgy

1897.agusztus 15-e egy forró nyári nap volt.Spanyolország Alicante tartományában A hőség nem befolyásolta a paraszti munkákat az Elche-i L'Alcúdia birtokon, a földeken melegben is dolgozni kellett.  A munkások egy enyhe lejtőt tisztítottak meg a gaztól, de hőségben a legtöbben leültek pihenni egy árnyas fa alá.  Manuel Campello Esclapéz, a csoport legfiatalabb tagja azonban be akarta fejezni a számára kijelölt területet és továbbra is lelkesen kapálta ki a gazokat.
Még nem volt dél, amikor kapája valami kemény tárgyba ütkozött. Ki akarta szedni a "követ" a termőföldből,ezért  először körbe ásta , de legnagyobb meglepetésére a kő egy gondosan kifaragott egy női fej volt.
 
Nem sokkal azután, hogy felfedezték a mellszobrot, az ingatlan tulajdonosa eladta egy francia régész tudósnak, Pierre Paris-nek, aki állítólag 40 ezer frankért adta tovább a párizsi Louvre-nak, de aztán 1940-ben egy államközi egyezmény során visszakerült Spanyolországba.

Az Elchei nő egészen lenyűgöző. A szobor egy olyan nő fejét, nyakát és vállát ábrázolja a mellkasáig, aki úgy tűnik, hogy semmilyen különleges arckifejezést vagy érzelmeket nem mutat. Az egyik legbonyolultabb elem a szobron a fejdísz, ami egy kicsit hasonlít Leia hercegnő hajviseletére a Csillagok háborúja című filmben. Két nagy konty, spanyolul "rodete" alkotja a hölgy fejdíszét, melyek a fej két oldalán helyezkednek el, és bojtok lógnak le róluk a vállakra. Egy faragott nyaklánc díszíti a nő nyakát és mellkasát.
 

A régészek körében sok vitát váltott ki ez női melleszobor. A lelet megtalálása idején nem végeztek régészeti feltáró munkákat, így utólag nem tudják megállapítani a szobor melyik kultúrában és mikor készült.  A környéken sok római kori maradvány van, ezért első körben keletkezését a római birodalom korába helyezték. Viszont a haj, a fejdísz, és az ékszerek jellegzetességei annyira elütnek a római kori ábrázolásoktól, hogy ezt a feltevést elutasították.
Egyes régészek szerint, a szobor egy ibériai nőről készült, mások szerint viszont a karthágói Tanit istennő arcképét vésték kőbe. Olyan elméletek is napvilágot láttak, miszerint egy atlantiszi papnő a szobor ihletője.

Végül a régészek arra a konszenzusra jutottak, miszerint a szobor az időszámításunk előtti negyedik században a Római Birodalom hispániai terjeszkedése előtt készült, és egy ibériai nőt ábrázol.
 

Amikor a mellszobrot felfedezték, még élénk színek nyomai is megfigyelhetőek voltak rajta, például a piros és a kék, ami azt jelenti, hogy az ősi művész valószínűleg ki is festette és valahogy így nézhetett ki.
 

A szobor jelentősége rendkívüli, széles körben úgy tartják, hogy az ősi szobrászat egyik kiemelkedő alkotása a Földön.

.

Forrás:  http://arqueoblog.com/dama-de-elche/
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol