.

A gulyás, a pörkölt és a paprikás

A reformkorban ezek voltak azok az egyedüli parasztételek, melyek a nemesi és a polgári konyhákban is egyaránt elterjedtek és azóta az egész világon népszerűvé váltak.

Ezt a halat eszünkbe ne jusson otthon elkészíteni

A mérgező gömbhal inkább a veszély, mint az íze miatt izgalmas, de legalább jó sokba kerül kipróbálni. Van akinek tiltják még a próbát is.

Amit a gesztenyéről érdemes tudni

A spanyol ősz nem csak a pihenést hozza el számomra, hanem az illatos, parázson sült gesztenye szezonját is. Téli estéken szívesen sétalok Marbella vagy Málaga utcáin  egy adag illatos sült gesztenyével.

A paella diadalútja

A paella a spanyolok egyik kedvenc étele. Nevét a serpenyőről kapta, amelyben eredetileg szabad ég alatt, szabad tűzön készítik. Az étel oly annyira népszerű, hogy még legendák is fűződnek hozzá.

A bogrács története

A bográcsban való főzés egy igazi kempingezés elengedhetetlen tartozéka. A szabadban készült étel ízét, csak a vidám társaság hangulata tudja felülmúlni, akiknek az étel készül. De honnan ered a bográcsban való főzés hagyománya?

A Michelin spanyol csillagai

Egy igazi fenegyerek rukkolt az élre a Michelin étteremkalauz 2014-es spanyol-portugál kiadványában: David Muñoz, aki azzal szerzett hírnevet magának, hogy nemrégiben újból megalkotta Jézus utolsó vacsoráját. DiverXo nevű madridi éttermével három csillagot szerzett.

A mediterrán diéta csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT_VW81ZtA5DHyLGd0s4jT2lHKSeyFucwWrdMz4mh7zXjGKs-cQ6wJelentősen, hozzávetőleg 30 százalékkal csökkenhet az akut szív- és érrendszeri betegségek kockázata az erre hajlamos embereknél, ha hosszabb ideig mediterrán étrendet követnek - derült ki spanyol tudósok átfogó vizsgálatából.

Testi, lelki egészségünk 1.

A civilizációs betegségeket, nevéből is adódóan, a civilizáció okozza.
De vajon a civilizáció, mint megbetegítő tényező, hogyan betegít meg?
Hogyan kerülhetjük el, hogy mi is beleessünk modern társadalmunk  jól álcázott csapdájába, a csábító reklámok okozta vásárlási kényszerbe?
Hogyan vásároljunk, mit együnk, mit tegyünk, ha el szeretnénk kerülni a civilizáció hatásainak tulajdonított betegségeket?

 

Hagyma héjjával festett húsvéti tojás.

Egy hét múlva Húsvét. A katolikus Spanyolországban más hagyományok mentén ünneplik a Húsvétot, mint Magyarországon. A távol élő, magyar gyökerekkel rendelkező családoknak ez az egyszerű tojásfestési mód is lehetőséget ad a magyar kultúra őrzésére.

Mit együnk?

Válassz!

 

 

 

 

 

Valuta árfolyamok
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja