.

Egyiptomi Ankh kereszt formájú oltárt találtak egy mexikói régészeti helyszínenCalixtlahuaca, napjainkban Toluca az a hely, ahol az egyik legrejtélyesebb dolgot fedezték fel Mexikóban. A 4-es számú kereszt oltár emlékmű vagy Tzompantli hihetetlen hasonlóságot mutat az ókori Egyiptom Ankh keresztjével. 
Az Ankh, más néven az élet kulcsa volt az az ókori egyiptomi hieroglifa karakter, amelyet "élet"-nek olvastak. Valójában az örök élet fogalmát képviseli, amely a történészek szerint a szimbólum általános jelentése. Ez az egyik legfontosabb ősi egyiptomi szimbólum, de egyben talán a legtitokzatosabb is, mivel az eredete továbbra is rejtély az egyiptológusok számára, és nincs egy teljes mértékben elfogadott hipotézis, mely származását megmagyarázná.

A szimbólum gyakran jelenik meg egyiptomi sírfestményeken és más művészeti alkotásokon, gyakran egy isten vagy istennő kezében a hurokrésznél fogva, mely a túlvilági istenségeket képviselte. Az Ankhoz hasonló szimbólum gyakran jelenik meg minószi és mükénéi helyszíneken, és gyakori az ókori ciprusi és kis-ázsiai érméken, valamint a Vénusz bolygó és a réz (fém) ábrázolására is használták.

De mit keres egy Ankh szimbólum Mexikóban? Calixtlahuaca régészeti helyszíne mintegy 2700 méter magasan található, és több műemlék is található ezen a helyen. Ezek közül az egyik a Tzompantli (1), amely egy olyan típusú fa állvány vagy palánk, melyet több közép-amerikai civilizáció esetében is dokumentáltak. Emberi koponyák nyilvános bemutatására használták, melyek jellemzően háborús foglyoké vagy más áldozatoké voltak. Ezekre az állványszerű tartókra kerültek a koponyák, miután lyukakat fúrtak rájuk.
 

 
A Tzompantli a Calixtlahuaca helyszínen egy kereszt oltár formájában jelenik meg koponyákkal díszítve, mely koponyákat kőbe vésték, és a szerkezetbe építették be körbe. Eredetileg több mint tíz ilyen szerkezet volt, de már csak két eredeti és egy harmadik másolata maradt fenn, de ami rejtélyessé teszi ezt a konstrukciót az, hogy annyira hasonlít az egyiptomi Ankh szimbólumra.

Richard Cassaro író szerint "Az aztékok és az egyiptomiak sok szempontból párhuzamos civilizációk voltak annak ellenére, hogy az Atlanti-óceán két oldalán alakultak ki. Mindkét kultúra épített piramisokat, a Nap szimbolikáját használta, és mindkettő hitt a halál utáni életben, felkészítve hallottaikat a túlvilágra történő utazásra egy nagymértékben rituális szertartás során." (2)

A Calixtlahuaca helyszínen található néhány struktúra és egyes egyiptomi szerkezetek és szimbólumok hasonlósága elég érdekes.

Mindkét kultúra hasonló módon használta a Tau keresztet (3). Az ókori egyiptomi Ankh lényegében egy Tau kereszt volt hurokkal a tetején. Az ősi aztékok és maják hasonló szimbolizmust használtak a keresztjeiken, amely látszólag a Tau keresztből ered hurok nélkül, amit az egyiptomiak használtak. Ez az, amiért a Mexikóban talált Ankh kereszt igazán érdekes.

Vajon miért tértek el szándékosan az aztékok a hagyományos Tau kereszt használatától és módosították úgy, ahogy azt tették Calixtlahuaca-nál, hozzáadva a hurkot, ahogy az egyiptomiak alkalmazták?
 

 
Az egyiptomiak számára az Ankh szimbólum egy nagyon fontos írásjel volt, amely a túlvilággal állt kapcsolatban. Az ókori egyiptomiak rendkívül spirituálisak voltak és szilárdan hittek abban, hogy az elhunyt személy tovább él a túlvilágon. Ezért volt annyira fontos számukra az Ankh kereszt.

Sok műemlék van még Calixtlahuaca-nál, melyet még nem tártak fel, ezért bőven van még tennivalójuk a régészeknek akik remélik, hogy még több információt tudhatnak meg erről az ősi komplexumról és lakóiról.


(1) - https://en.wikipedia.org/wiki/Tzompantli
(2) - http://www.richardcassaro.com/unexplained-mystical-structure-egyptian-ankh-cross-temple
(3) - https://hu.wikipedia.org/wiki/Antalkereszt            
(4) - http://ujvilagtudat.blogspot.com.es/2016/08/meglepo-felfedezes-egyiptomi-ankh.html#

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol