Ahol a civilizáció megjelenik, ott pusztul a természet
Az emberekben még nem tudatosodott, hogy az egész Föld az otthonunk és nem csak az a része ami az előszoba ajtótól a nappali ablakáig tart. A többi részéért is mi vagyunk a felelősek
 

Ez a szemlélet tükröződik falvak, városok, sőt még az országok mentalitásában is. A civilizált nyugat nem szereti területén a szemetet ezért amit nem semmisítenek meg azt távoli helyekre, Kínába, Indonéziába és egyes Afrikai országokba szállítják. Aztán hol lesz a szemét végállomása, az már nem az exportőr gondja. Amit nem látunk az nincs, dugják fejüket a párna alá a szemétexport kiötlői.


A hulladék kérdését nem lehet szőnyeg alá söpörni, attól nem szűnik meg.

Csak elektronikai hulladékból évi 40 millió tonna keletkezik, aminek feldolgozása ezekben az országokban mérhetetlen környezetszennyezéssel jár.  Aztán ott vannak azok a hatalmas szemétszigetek, amelyek az óceánokban úsznak, tönkreteszik az élővilágot, és eltávolításukra még elképzelés sincs.

Nem elég csak saját házunk táját tisztán tartani, a máshová kiszórt szeméthegyek előbb utóbb visszakúsznak hozzánk és minket is betemetnek. A természet szennyezésével az emberiség maga alatt vágja a fát.

Ennek látható jele a népszerű a turista paradicsomnak számító Bali szigete felé tartó óceánba szórt szemét. Műanyag zacskók, palackok, és mindenféle egyéb hulladék úszik Jáva szigete felől  a jelenleg még tiszta parti vízek felé.
Nick Pumphrey fotós víz alatt készített felvételei hívják fel a figyelmet a hamarosan bekövetkező környezeti katasztrófára.
 

A turisták nem ilyen strandra vágynak

Ezekben a vízekben őshonos ráják a teméntelen hulladék közt úszkálva keresik élelmüket. Itt csak a legbátrabbak mernek bemerészkedni a vízbe fürdeni. A fotós is csak a képsorozat kedvéért vállalta, hogy elmerül az úszó szeméthegyekben.
Ez a néhány kép bemutatja mit ért el az emberiség a természet birtokba vételével, hogyan lehet egy virágzó vízi ökoszisztémát szemétteleppé változtatni

Talán még nem késő megállítani azt a környezet szennyezést, amibe néhány évtized múlva belefulladhat az emberiség.

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja