.

Vlagyimir Putyin: Az USA megtéveszti Oroszországot és a világot 
 

Október 24-én, a Fekete-tenger parti Szocsiban a háromnapos nemzetközi Valdai Club konferencia záró mozzanataként Vladimir Putyin orosz elnök háromórás pódiumbeszélgetésen vett részt Dominique de Villepin Franciaország volt miniszterelnöke (2005-2007) és Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár (2000-2007) társaságában.


A fórumon mondott beszéde közben Putyin, akinek támogatottsága elérte a 90 százalékos rekord szintet, élesen bírálta az Egyesült Államokat. Putyin figyelmeztette a világot az országok közötti ellenőrizhetetlen rivalizálásra, amely egy újabb fegyverkezési versenyhez vezethet.

Az orosz elnök azt mondta, hogy "minden országnak eltérőek az érdekeik, és azok is lesznek." "Ennek a versenynek bizonyos politikai, jogi és erkölcsi normákon és szabályokon kell alapulnia. Ellenkező esetben a versengés és az érdekek összeütközései éles válságokat és drámai kudarcokat rejtenek magukban," - mondta Putyin.

Vlagyimir Putyin kritizálta az Egyesült Államokat, mert "játszott a terroristákkal," és lesújtó véleményt fogalmazott meg az amerikai külpolitikáról.

Putyin szerint az ember nem alkalmazhat szankciókat a szövetségesei ellen. "Így kell bánni a szövetségesekkel? Nem. Így tesz valaki a vazallusaival, akik nem mernek a saját belátásuk szerint cselekedni," - mondta Putyin.

Az USA megtéveszti Oroszországot és a világot

Putyin kitért Irán kérdésére is. Annak ellenére, hogy Irán becsomagolta nukleáris programját, az Egyesült Államok továbbra is fejleszti rakétavédelmi rendszerét. Az ok, amire az Egyesült Államok hivatkozott, hogy miért hozzák létre a rakétavédelmi rendszert, mostanra megszűnt hozzátéve, hogy az igazi ok valójában más volt. "Megpróbáltak félrevezetni minket, valamint az egész világot ismét. Egyszerűen fogalmazva, becsaptak bennünket," - mondta Putyin. Elmondása szerint az Orosz Föderáció együttműködést kínált az Egyesült Államoknak és Európának a rakétavédelemben, de elutasították.
Magyar nyelvű videó

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/uDV-6qnTivQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
A terrorizmus kérdéséről szólva az orosz elnök hangsúlyozta, hogy a terrorista csoportok nem oszthatók fel mérsékelt és mértéktelen csoportokra. Figyelmeztette a világ vezetőit azon kísérleteket illetően, hogy megpróbálják a terroristákat a saját céljaikra használni. "Nem lehet sikeres a terrorizmus elleni küzdelem, ha egyesek faltörő kosként használják, hogy megdöntsék a nemkívánatos rezsimeket," - mondta, utalva a líbiai helyzetre.

"Ha milliárdokat költenek nyíltan támogatva a belső ellenzéket, ez normális politikai gyakorlat?" - tűnődött Putyin. Az elnök kifejezte reményét, hogy az USA nem fog MANPADS-okat (Hordozható légvédelmi rendszerek) szállítani a szíriai ellenzéknek, mert a fegyverek a terroristák kezébe kerülhetnek.

Csak a szíriaiak dönthetik el a saját jövőjüket

Az elnök azt is elmondta, hogy a terrorizmus feletti győzelmet követően Szíriában az ország politikai helyzetét minden egészséges politikai erő részvételével kell szabályozni. "A terroristák feletti katonai győzelem nem old meg minden problémát, de meg fogja teremteni a politikai folyamat elindulásához szükséges feltételeket. A szíriaiak azok, akiknek el kell dönteniük a saját jövőjüket a nemzetközi közösség megfelelő és tiszteletteljes támogatása mellett." Oroszország állítólag korai elnökválasztásokra szólított fel Szíriában, aminek eredményeképpen Bassár el-Aszad szíriai elnök egy új mandátumot szerezhetne.

Szíria felbomlása lenne a legrosszabb módja annak, hogy megoldódjon a válság az országban. "A különálló területekre való felosztás csak súlyosbítaná a konfliktust Szíriában, és a végtelenségig elnyújtaná," - mondta Putyin.

"Fellebbenthetem a fátylat az Aszad elnökkel folytatott tárgyalásainkról. Megkérdeztem tőle, hogyan reagálna, ha olyan ellenzéket találnánk Szíriában, még ha ez fegyveres ellenzék, mely kész az Iszlám Állam ellen küzdeni, ha támogatjuk erőfeszítéseiket a terrorizmus elleni küzdelemben, mint ahogy támogatjuk a szíriai hadsereget. Azt mondta: 'Pozitívan fogadnám,'" - mondta Putyin hozzátéve, hogy az orosz kormányzat azon gondolkodott, hogyan fordítsák át ezeket a megállapodásokat a gyakorlatba.

A Szíriában folyó terrorellenes műveletekről szólva Putyin párhuzamot vont a Leningrádban töltött gyermekkorával. "Még 50 évvel ezelőtt a leningrádi utcák egy dolgot megtanítottak: ha a küzdelem elkerülhetetlen, akkor te mérd az első ütést," - mondta Putyin. Arról azonban mindenkit biztosított, hogy Oroszország nem tervezi, hogy kiterjeszti a műveletet Irakra. "Nincsenek ilyen tervek, mert nincs ilyen kérés az iraki kormány részéről," - mondta.

Az elnök azt is elmondta, hogy büszke az orosz pilótákra, akik részt vesznek a műveletekben Szíriában. "Átvitt értelemben ez műrepülés. A pilóták természetesen megérdemlik a tiszteletet. Ők a terrorizmus ellen küzdenek, védve a szíriai nép, és elsősorban Oroszország és az orosz nép érdekeit," - mondta Putyin.


újvilágtudat / Veterans Today

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol