.

Változik a török álláspont a lelőtt orosz géppel kapcsolatban
Az orosz gép lelövésével a törökök túllőttek a célon.Vlagyimir Putyin most egy levelet kapott, amelyben a török elnök Recep Tayyip Erdogan bocsánatot kér az orosz pilóta halála miatt, akinek sugárhajtású repülőgépét a szíriai-török határon lőtték le tavaly novemberben, tájékoztatott a Kreml.


Erdogan kifejezte készségét a Moszkvával való kapcsolatok helyreállítására, mondta hétfőn Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője.

Az eset, amikor egy orosz Szu-24-es bombázó lőttek le, az orosz-török kapcsolatok súlyos megromlásához vezetett a közelmúltban, amit Oroszország "hátba döfésnek" nevezett.

"A török állam vezetője mély együttérzését fejezte ki az elhunyt orosz pilóta hozzátartozóinak és azt mondta: 'Sajnálom,'" - mondta Peskov.

Levelében Erdogan Oroszországot Ankara "baráti és stratégiai partnerének" nevezte, akivel a török hatóságok nem akarják megrontani a kapcsolatokat.

"Soha nem akartunk szándékosan lelőni egy Oroszországhoz tartozó repülőgépet," - olvasható a levélben, a Kreml honlapján megjelent nyilatkozat szerint. (1)

A közlemény szerint Erdogan levelében hangsúlyozta, hogy "a török fél vállalta az összes kockázatot, és nagy erőfeszítést tett, hogy visszaszerezze az orosz pilóta holttestét a szíriai ellenzéktől, hogy Törökországba vigyék. Az előzetes temetkezési szokásokat a vallási és katonai eljárásokkal összhangban végezték el."

Ankara úgy kezelte a halott orosz pilóta családját, mintha egy török család lett volna, és "készen áll minden olyan kezdeményezésre, amely enyhíti a fájdalmat és az okozott károk súlyosságát," - áll a levélben.
 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/QUdwBgW7vzk" frameborder="0" allowfullscreen>


A török vezető arról is tájékoztatott, hogy nyomozást indítottak azon személy ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölte az orosz pilótát, közölte a Kreml.

Ezen túlmenően Erdogan kifejezte készségét, hogy Moszkvával együtt birkózzon meg a térséget érintő biztonsági kérdésekkel és a terrorizmus elleni harccal.

A török Hurriyet újság azt jelentette, hogy Erdoganhoz közeli források megerősítették, hogy a bocsánatkérő levelet elküldték Moszkvába.

2015. november 24-én a török légierő lőtte le azt az orosz Szu-24-es bombázót, amely egy terrorista-ellenes misszióban vett részt Szíriában.

A gép egy lázadók által ellenőrzött területen zuhant le, közel a török határhoz. A pilóták katapultáltak, de az egyiküket a földről géppuskával lelőtték.

A török nacionalista Alparslan Celik vállalta a felelősséget Oleg Peskov orosz alezredes haláláért.

Ankara azt állította, hogy az orosz bombázót a török légtér megsértése miatt támadták meg, de soha nem voltak képesek bizonyítani, hogy erre miért került sor.

Moszkva hangsúlyozottan tagadta a török állítást, és a repülőgép lelövését "hátba döfésnek" nevezte egy olyan állam részéről, akit szövetségesének tekintett.

Oroszország élesen reagált az esetre, és szankciókat vezetett be Törökországgal szemben, amely hatással volt a kereskedelemre, a turizmusra, a közös energetikai projektekre és egyéb területekre.

A Kreml a kezdetektől egyértelművé tette, hogy a Törökországgal való normális kapcsolatok helyreállítására addig nem kerülhet sor, amíg Ankara nem kér bocsánatot, és nem fizet kártérítést az orosz pilóta családjának.

Erdogan bocsánatkérésének híre jó hatással volt a török valutára, a líra erősödött a dollárhoz képest, számolt be a Reuters
forrás:  újvilűgtudat

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol