.

Szenzációs üveghíd épült KínábanEgymilliárdból épült az üveghíd

A Titanic rendezőjét annyira megihlette a Honan tartománybeli Csangcsiacsie Nemzeti Erdőpark sok ezer kvarcit oszlopa, hogy ennek alapján álmodta meg az Avatar című mozisiker földöntúli látványvilágát. Mindezt immár egy pazar üveghídról is meg lehet tekinteni, de jó adag bátorság is kell hozzá. Az emberi szem ugyanis úgy látja, hogy nincs semmilyen padlója.
 

A közelmúltban több üvegpadlózatú hidat is átadtak Kínában, és most is népsze­rűek azok a privát videófelvételek, amelyek tériszonytól szenvedő emberek önkéntes kínlódását szemléltetik. A pánikrohamtól ájuldozó turisták többsége a korlátot szorongatva zokog avagy négykézláb kering teljes kétségbeesésben.

A Honan tartományi Jüntaj-hegységben ugyanis akkor repedt meg egy másik égi járda üvegtáblája, amikor éppen turisták tartózkodtak rajta. Ez volt a fő oka, hogy a Csangcsiacsie szuperhíd terheléspróbája közben a pörölykalapács is előkerült. Egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon, hogy mindenki lássa: ez nem fog repedni!
 

– Amikor egyszerre sok ember sétál a hídon, és mindan­nyian gyorsan haladnak, akkor erős lehet az üvegzengés, amely okozhat strukturális deformációt – ismerte el a People’s Daily riportjában a társtervező Van Tien-pao, de hozzátette, hogy ezt is figyelembe vették.

Átszámítva, közel egymilliárd forintból készült a Csangcsiacsie-üveghíd, amely 430 méter hosszú, hat méter széles, és valóban kemény. Átlátszó padlója 99 darab három rétegű edzett üveglapból áll. Ezek mindegyike háromszor négy és fél méteres, és 15 milliméter a vastagsága. A kalapáccsal ütlegelt részt rögtön ki is cserélték, mintegy igazolva az óvatosságot. Korábban már száz biztonsági tesztet végeztek rajta, hogy megállapítsák, kibírja-e csaknem 800 ember súlyát, ellenáll-e a széllökéseknek és a földrengésnek.

Az Unesco 1992-ben vette fel a Világörökségek közé a szurdokokkal és vízesésekkel tarkított Csangcsiacsie Nemzeti Erdőparkot, amelyet tavaly 1,2 millió látogató keresett fel, főleg két különleges híd miatt.

A Hszienzsencsias, azaz a Halhatatlanok hídja 26 méter hosszú, és százméteres magasságban húzódik egy kanyon fölött, de csak 1,6 méter széles. Az Égi híd, azaz a Tiencsiashengkung ennél jóval nagyobb, és ma is a világ egyik legmagasabban fekvő hídjának számít, hiszen 357 méteres magasságban ível át negyven méter hosszan és tíz méter szélesen. Ezek továbbra is vonzani fogják a látogatókat, de az óriási üveghíd új fejezetet nyitott a látványvilágban, akárcsak a mozikban az Avatar.

 

vilag titkai
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol