.

Világméretű probléma az elhízásAz elégtelen minőségű táplálkozás miatt kialakuló elhízás a legnagyobb probléma a világon egy új globális jelentés szerint - írja az MTI. A Global Nutrition Report 2016 szerint a rossz táplálkozás világjelensége egyrészt az éhezés, másrészt az elhízás formájában jelentkezik.

Az elhízáshoz vezető okok közt első helyen szerepel, hogy a legtöbb forgalmazott élelmiszer olyan összetevőket tartalmaz, amelyek zsírképződéshez vezetnek. Az egészséghez szükséges vitaminok, ásványianyagok hiánya pedig további elváltozásokat okoz a szervezetben.

A felmérésben részt vevő 129 ország 44 százalékában tapasztalták az alultápláltság vagy az elhízás igen súlyos mértékét. A tanulmány szerzői attól tartanak, hogy a rossz táplálkozás az új normális állapot.

A rossz táplálkozáshoz korábban az alultápláltság, az éhező, növekedésben visszamaradt, fertőzéseknek kitett gyerekek képe kapcsolódott. A probléma ma is létezik, ám ezen a területen tapasztalható előrelépés. Sok ország küzd sikeresen a gyerekek alultápláltságának és növekedési visszamaradásának legyőzéséért, ám igen kevesen léptek előre az elhízás és a hozzá kapcsolódó betegségek, egyebek mellett a szívproblémák elleni harcban.

A tanulmány szerzői ezért nem az éhezésre, hanem az elhízás terjedésének döbbenetes méretű terjedésére hívták fel a figyelmet, mert az elhízottak aránya a világ majdnem minden országában rohamosan növekszik.

Emberek százmillióit sújtja a rossz táplálkozás kovetkeztében bekövetkező elhízás.

„A rossz táplálkozás miatt lehet a gyerek túl sovány, vagy nem növekszik normálisan, vagy olyan következményei is lehetnek, hogy elhízik, túl magas lesz a vércukorszintje, ami diabéteszhez vezet” - magyarázta Corinna Hawkes, a kutatás egyik vezetője a BBC-nek.

 

A kutatás szerint az öt év alatti túlsúlyos gyerekek száma rendkívül gyorsan növekszik.

„Olyan világban élünk most, ahol a rossz tápláltság lett a normális. Ez teljesen elfogadhatatlan” - mutatott rá Lawrence Haddad, a kutatás másik vezetője.

A probléma leküzdését célzó ráfordításokat és politikai szándékot sürgetve kiemelte, hogy minden egyes dollár, amelyet a helyes táplálkozást ösztönző programokra költenek, 16 dolláros haszonnal járhat.

forrás: index.hu
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol