.

Vietnam turista szemmel. (6.rész)
 
Több részből álló úti beszámoló hatodik része Gesler György tollából


 

Ha Long minden kétséget kizárólag nagyon érdekes és egyedülálló látványosság , melyet egyszer mindenkinek látnia kell , aki szeret utazni. 

 
   Mi hosszas válogatás és keresgélés után jutottunk el ahhoz a hajóhoz , amivel úgy gondoltuk , hogy ezt a nagyon igéretes turistalátványosságot majd közelebbről is szemügyre vehetjük, úgyanis a hajók és a rövidebb -hosszabb  tengeren töltött idő ajánlatait elképesztő mennyiségben találtam a neten. Végül mikor jobban belemerültem a kérdésbe , rájöttem , hogy a tengeren elég lesz 2 éjszaka, ami úgye 3 nap és 1+1 legyen Ha Longban a városban és Haiphongban. Majdnem jól döntöttem!
 
    Jól döntöttem volna , ha egy ájszaka lett volna a hajón , a többi a parton , ugyanis ez nem a Nilusi Hajóút, itt valójában az 1969 tengerből kiálló sziklaszigeten kivül , ami az első 30-40 hasonló után már enyhe fásultsággal nézhető , semmi más nincs. A hajók és utazási irodák által kinált "activiti" gyerekes, nevetséges programok , mint a kajakozás , meg a homokos öblök megtekintése, esetleg fürdőzés, nem igazán vonzó ahhoz a méregdrága árhoz képest, amit ki kellett fizetnünk a két éjszakáért, igaz majdnem  all inclusive / azért az ital összege jó vastagon a végszámlán/ tényleg luxus ellátáshoz képest , amit a hajón kaptunk.  Ráadásul mindehhez a borús, szomorkás idő ,a szemerkélő eső, a ködtől és párától alig látható táj kevéssé lelkesitett.
 
     A világon végbemenő változásokkal az utazási élmények is teljesen megváltoztak. Úgyan még itt-ott probálkoznak képeslapokat rásózni valakire , de ki vesz ilyesmit , meg posta? ez már a múlt század! Kinyitom a Wikipeadiát és rákantittok , mondjuk Ha Long-ra olyan varázslatos , lenyügöző , szélesvásznú, fotoshopos képeket találok , hogy csak ámulva nézem , de nézhetem! Aztán mikor ott vagyok és néha teljesen mást látok ,csalodottnak kell lennem? Azt mondom , NEM! 
    Mert pont  az a szép, a felejthetetlen, az egyedi és mindenkinek a saját élménye, amit ott és akkor megszerzett, azokkal a fotokkal a telefonján , amiket ö csinált és azokkal a szelfikkel amiken maga vidámkodik. 

    Ha Long , mint város, egy hatalmas kikötő , teljesen berendezkedve, a megszámlálhatalan rozoga egyszemélyes, meg a luxus százszemélyes turistahajók forgalmára. A szervezés abszolut profi , szállodától , akár a négy órányira lévő Hanoiból , akár a mi haiphongi szállodánkba, ahová a hajóút végén eltaxiztak minket, hozzák-viszik teljesen ingyen a turistákat. A foglalkoztatottság , ahogy megfigyeltem , rendkivül fontos, igazi szociális hálóként müködik és nem meglepő, hogy amit egy ember is meg tudna csinálni , azt csinálja három , legyen mindenkinek dolga és egy kevés kis pénze! Erre azért épp a következő állomásunk kissé rácáfolt, mert Haiphongban a szállodában mindez már sokkal kapitalistább módon történt.
    Folyt. köv.   

Gesler György
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol