.

Vietnam turista szemmel. (4.rész)
Több részből álló úti beszámoló negyedik része Gesler György tollából

 


Hanoi a meglepetések városa


Tran Quoc Pagoda
 
Hanoi valóban sok tekintetben tartogatott váratlan, hirtelenjében sok meglepetést és másutt nem található, tényleg teljesen ismeretlen dolgot, amit aztán érdekes módon megszoktunk sőt alkalmazkodnunk is kellett hozzá! A városban, de aztán Saigonban is elmondták magukról mindenhol büszkén , hogy  8 millió robogó, motor van forgalomban. Én nem lennék erre olyan büszke , úgyan csak egy kisebb balesetet láttam, de amit ott forgalomnak neveznek az egy valóságos káosz. Nemcsak az uttestre lelépni , akár a ritkaságszámba menő lámpás kereszteződésnél is , de még a járdán is teljesen életveszélyes. Jönnek-mennek, balról-jobbról, keresztül-kasul, előnyszabály?, gyalogátkelőhely ?, piroslámpa?,mindenki megy , oda ahol van egy robogónyi vagy csak egy keréknyi  hely, nem sokat vacakol már ott is terem , nehogy valaki még 
pofátlanabb legyen nála is és megszerezze a pool positiont. 


Motorosok mindenütt
 
    Érdekesek a 2-3 méter keskeny homlokzatú, rosszabb-jobb állapotú 3-4 emelet magas épületek , amiket Vietnám szerte lehetett látni , hogy miért? mert mint megtudtuk az adó mértéke az utcafronton mérhető szélesség után , így aztán elől 2 méter az oldalai 15-20 méteresek is lehetnek. Mikor beléptem a "muranoi" csillárral , aranyozott csodélatos tökrökkel , faragott trópusi fa butorokkal berendezett szállodánk szobájába, éreztem , hogy valami nem egészen stimmel , úgyan minden van, csak épp az ablak hiányzik. Persze, mert mi a tűzfal melletti szobát kaptuk, de vigasztalásul megállapítottam , hogy a folyosón minden szoba egy oldalon van feltehetőleg szintén ablak nélkül.
 

Jellemzőek a keskeny homlokzatok
 
    A második nap megállapodtunk egy biciklis tuk-tukossal, hogy megcsináljuk a kötelező sightseenget : Ho Chi Minh Mauzoleum és Lakópalota pont , mint másutt nagy és oszlopos,
 

Ho Chi Minh mauzóleume
 
Dong Xuan megint egy Market, St Joseph jé nem Buddha Cathedral, Tran Quoc Pagoda , ahol vasárnap lévén egy kis korus adott ingyenes, helyi stilusos koncertet , Fehérló Templom , ami pont a többi Pagoda és templom testvére a "lóláb" vagyis a fehér ló kilóg egy kicsit a sorból.
 

Mindig sokan vannak a Tran Quoc Pagoda bejáratánál
 
    Kivételesen étteremben vacsoráztunk , a mellettünk lévő szállodának remek thai és olasz konyhája volt , ezuttal nem bántuk meg , hogy nem az utcán sütettük meg a kiválasztott húsokat.
Folyt. köv.  

Gesler György
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol