.

Vasból készült ortodox templom IsztambulbanAz isztambuli Szent István-templom távolról átlagos, viszonylag modern ortodox templomnak tűnik, közelebbről megnézve azonban meglepő felfedezésre jutunk: az épület vasból készült. A 19. században épült templomnak nem csak egy része vas, az egészet vaslapokból rakták össze.

İstanbul 6019
 

Hogy miért támadt ez a furcsa és szokatlan gondolatuk a hívőknek? Erre van egy mese és egy hivatalos magyarázat. A mese szerint a fatemplom leégése után Abdülaziz szultán vonakodott engedélyt adni a bolgár hívőknek, hogy újabb templomot építsenek. Végül úgy adta meg az engedélyt, hogy egy hónap alatt fel kellett húzni az épületet. És ezt vasból tudták csak megoldani.

Az eredeti, fából készült templom
Az eredeti, fából készült templom
 

A valóság sem rosszabb ennél. A bolgár kormány pályázatot hirdetett az építésre, amelyet az örmény Hovsep Aznavur nyert meg. Az ötszáz tonnás szerkezetet egy osztrák cég, az Rudolph Philip Waagner készítette el, az előre legyártott darabokat 1893 és 1896 között száz uszályon úsztatták le a Dunán és a Fekete-tengeren. Másfél évig tartott az összeszerelés. A templomot 1898-ban szentelték fel.


A templom képe korabeli képeslapon

A 19. században amúgy divatjuk volt a vasból készült épületeknek, még templomokat is építettek vasból. Gustave Eiffel, az Eiffel-torony megalkotója maga is tervezett ilyen templomokat, amelyeket aztán Peruban és a Fülöp-szigeteken állítottak fel. Kevés maradt fenn ezek közül, a Szent István-templom az egyik.

Forrás:  atlasobscura / index

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol