.

Tápanyagok depresszió ellen7 tápanyag, aminek hiánya depressziót okozhat

 

A tápanyag az élelmiszerek alkotó eleme, mely nélkülözhetetlen az élethez, a növekedéshez és mennyisége határozza meg az adott anyag biológiai értékét. Azokat az anyagokat, amelyek a test felépítésében, a szervezet működésében részt vesznek, és a táplálékkal jutnak be a szervezetbe, azokat összefoglaló néven tápanyagoknak lehet nevezni.

wikipédia

 

Tápanyaghiány lép fel, amikor a szervezet nem használ fel vagy nem kap elegendő mennyiségű, élelmiszerrel bevitt tápanyagot, amely akár alultápláltsághoz vagy éhezéshez is vezethet. A tápanyagok teszik lehetővé a test szöveteinek fejlődését, építését, hozzájárul a szervezet megfelelő energiaszintjéhez és folyamatosan szabályozza azt.

 1. D-vitamin

 A D-vitamin elősegíti a kálcium felszívódását a bélben, szükséges a csontok felépítésben, valamint fontos szerepe van az immunrendszer működésében és a sejtek növekedésében is. A D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható különböző elmebajjal, depresszióval és az autizmussal is.

 2. Vashiány

 A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag.  A vörösvértestek fő alkotóeleme, megköti a hemoglobint és oxigént szállít a sejtekbe. A vashiány az egyik leggyakrabban előforduló tápanyaghiány a világon, az emberek 25%-át érinti világszerte, melynek leggyakoribb következménye a vérszegénység. A vashiány általában a nők körében okozhat depressziót.

 3. B6-vitamin

 A B6-vitamin hiánya depresszióhoz vezethet és más kognitív zavarokhoz is. A B6-vitamin a neurotranszmitterek (idegi ingerület-átvivő anyagok) és az agy vegyi anyagainak létrehozásához szükséges, ezek befolyásolják a hangulatot.

 4. Magnézium

 A magnézium fontos tápanyag, melynek hiánya depresszióhoz vezethet. Mindenki tisztába van a fontosságával, mégis kevesen jutnak hozzá táplálkozás révén. Az alacsony bevitellel összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség, a csontritkulás, a szívbetegség, az asztma és a vastagbélrák kialakulása.

 5. B12-vitamin

 A B12-vitamin szükséges a megfelelő vörösvérsejtek képződéséhez, az idegrendszer megfelelő működéséhez és a DNS-szintézishez. Hiánya a lakosság 15%-át érinti. Ennek a vitaminnak a hiánya hozható kapcsolatba az Alzheimer-kórral. Egyéb tünetek közé tartozik a depresszió, zavartság, elmebaj, feledékenység, száj és nyelv érzékenysége.

 6. Cink

 A cink lényeges mikrotápanyag, ami csökkenti a depresszió kockázatát. Ez az ásványi anyag alacsonyan tartja a stressz szintet.

 7. Folsav

 Ez a fontos tápanyag megtalálható a sötét leveles zöldségekben, citrusfélékben és a hüvelyes zöldségekben is (pl: bab). Fontos, hogy diétázáskor a szervezet elegendő folsavhoz jusson, mert hiányában nőknél szülési rendellenességek alakulhatnak ki, valamint nagyobb a rák kialakulásának kockázata. Hatással van a mentális egészségre.


NaturHírek

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china