.

A Taklamakan sivatag halottaiMúmiák nem csak Egyiptomban léteztek.  Belső Kína egyik sivatagos részében egy ismeretlen nép több ezer éves, természetes úton mumifikálódott halottainak százaira bukkantak. 

A különösen száraz sivatag oázisai  biztosították az ott élő ismeretlen eredetű nép megélhetését. A néhány évtizede talált sírokban a halottak rendkívül jó állapotban mumifikálódtak.
 
 

Szürreális tájon éltek az emberek
 
Harminchárom évvel ezelőtt különös múmiákat találtak a nyugat-kínai Tarim-medence nagy részét kitöltő Takla-Makán sivatagban: a csontszáraz sivatagi levegőben természetes úton mumifikálódott tetemek szőkék és hosszú orrúak voltak, tipikusan europid rasszjegyeket mutattak. A tudósok mostanáig azt hitték, ez a népcsoport Európából vándorolt be a mai Hszincsiang-Ujgur tartomány területére, csakhogy egy nemrégiben publikált tanulmány cáfolja ezt az elméletet: a múmiák a térségben őshonos népesség maradványai.
Victor H. Mair professzor, a University of Pennsylvania School of Arts and Sciences kínainyelv- és irodalomtanára 1988-ban bukkant rá a Takla-Makán sivatagban a később Hsziao-ho-kultúrának elnevezett nép mintegy négyezer éves múmiáira.

A TUDÓS ELŐSZÖR AZT HITTE, KACSÁRÓL (HOAX), CSALÁSRÓL VAN SZÓ, A KÍNAIAK ÁLTAL A TURISTÁK ODAVONZÁSÁRA HAMISÍTOTT MARADVÁNYOKRÓL, ANNYIRA KÜLÖNÖSNEK ÉS NEM ODAILLŐNEK TŰNT A MÚMIÁK SZŐKE HAJA ÉS SZÍNPOMPÁS RUHÁZATA.

Mairt sokkolta, hogy valamennyi múmia europid vonásokat mutatott, és nem értette, honnan pottyantak Ázsia szívébe ezek a semmilyen manapság ott élő népcsoporttal rokonságot nem mutató emberek. Már-már arra kezdett gyanakodni, hogy ufók maradványaira bukkant, de természetesen egy tudós nem juthat ilyen valóságtól elrugaszkodott következtetésre. Ezért arra gondolt, hogy a mumifikálódott emberek indoeurópai nyelvet beszélő, valahonnan Európából, lóháton érkező népek voltak. 

Ez az elmélet harminc éven át elfogadottnak számított tudományos körökben. Egészen mostanáig.
 
A minap ugyanis egy nemzetközi tudóscsoport ettől merőben eltérő következtetésre jutott: ezek a bizonyos szőke hajú, hosszú orrú emberek az utolsó kilencezer évben biztosan nem keveredtek másokkal, tehát sokkal régebb óta éltek ezen a területen, mint hogy akár a han népek – vagyis a kínaiak –, akár az ujgurok megérkeztek volna a Tarim-medencébe. Vagyis őslakos népességről van szó, amely nem a távoli hegyekből ereszkedett le lóháton, hanem már a történelem előtti időkben itt élt – írja az El País. 

A Tarim-folyó medencéje a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Tartomány területén fekszik, valamikor erre húzódott a selyemút. Ezen a vidéken az utóbbi évtizedekben több száz mumifikálódott holttestet találtak körülbelül Krisztus előtt 1800-ból.

A TETEMEK A KÜLÖNLEGESEN SZÁRAZ ÉS HIDEG ÉGHAJLATNAK KÖSZÖNHETŐEN BALZSAMOZÁS NÉLKÜL, TERMÉSZETES ÚTON MUMIFIKÁLÓDTAK.

Ez a bordó ruhás múmia 2600 éves (balra)

A közelmúltban Christina Warinner, a Harvard Egyetem antropológusa vezetésével nemzetközi tudóscsoport végzett a területen ásatásokat. Warinner kiemelte, hogy szinte valamennyi tetem szőke vagy gesztenyebarna hajú, a legtöbb férfinak sűrű szakálla van, és néhányan hosszú orrban végződő álarcot viseltek. Az egyik múmia, a világhírű loulani szépség színpompás, nemezből és gyapjúból készült ruházatot viselt, továbbá fehér gyapjúsapkát. 

Mármost a múmiák eredetére három, egymástól eltérő elmélet létezett.

Az első szerint ezek az emberek Szibéria déli részéről származó pásztorok voltak, a másik két hipotézis pedig Közép-Ázsia hegységeiből, illetve a mai Afganisztán oázisaiból érkező földműveseket említ. 

Christa Warinner és csapata viszont úgy véli, hogy egyik elmélet sem bizonyítható.

A HARVARD EGYETEM KUTATÓI TIZENHÁROM MÚMIA DNS-ÉT ANALIZÁLTÁK, ÉS AZ EREDMÉNYEK AZT MUTATJÁK, HOGY EZ A NÉP LEGALÁBB KILENCEZER ÉVVEL EZELŐTT ÉRKEZETT A TARIM-MEDENCÉBE.


A 3800 éves Hsziao-ho hercegnője a legöregebb Tarim-múmia
Fotó: Hiroki Ogawa / Wikipedia

Az eltelt időben senkivel sem keveredő populációról, a régió őslakosairól beszélünk.

Érdekes módon azonban, bár genetikailag teljesen elszigetelt nép volt, kulturálisan abszolút kozmopolitának tekinthető. Az itteni lakosok búzát, árpát és kölest termesztettek, amelyek olyan növények, amelyek a Közel-Keletről vagy Kína északi vidékeiről származnak. Továbbá egyfajta kefirt is erjesztettek. Ez a technika viszont Szibériából, az ottani nomád pásztornépektől ered. A halottaikat pedig efedraágakkal – magyarul csikófark – együtt temették el; ez a növény Közép-Ázsia oázisaiban honos, ahol gyógyszernek használják. A Tarim-medence szőke, hosszú orrú őslakosai élénk kereskedelmet folytattak a környező népekkel.


A sivatagon keresztül vezetett az ősi selyemút

Meglepett bennünket a tény, hogy genetikailag teljesen elszigetelt, senkivel sem keveredő népcsoport lakta a Tarim-medencét, amely azonban nagyon is élénk kulturális interakciót folytatott a szomszédos törzsekkel – mondta Warinner. – Egyelőre még nem világos, miért éltek szigorú genetikai elszigeteltségben, miközben előszeretettel adaptáltak kívülről behozott technológiákat. Talán ez a nagyfokú alkalmazkodóképesség a magyarázata annak, hogy sikeresen belakták a Tarim-medence oázisait. 

Máig rejtély honnan került a távoli a Taklamakan sivatagba az európai vonásokkal rendelkező nép

Forrás: El Pais
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol