.

A Taklamakan sivatag halottaiMúmiák nem csak Egyiptomban léteztek.  Belső Kína egyik sivatagos részében egy ismeretlen nép több ezer éves, természetes úton mumifikálódott halottainak százaira bukkantak. 

A különösen száraz sivatag oázisai  biztosították az ott élő ismeretlen eredetű nép megélhetését. A néhány évtizede talált sírokban a halottak rendkívül jó állapotban mumifikálódtak.
 
 

Szürreális tájon éltek az emberek
 
Harminchárom évvel ezelőtt különös múmiákat találtak a nyugat-kínai Tarim-medence nagy részét kitöltő Takla-Makán sivatagban: a csontszáraz sivatagi levegőben természetes úton mumifikálódott tetemek szőkék és hosszú orrúak voltak, tipikusan europid rasszjegyeket mutattak. A tudósok mostanáig azt hitték, ez a népcsoport Európából vándorolt be a mai Hszincsiang-Ujgur tartomány területére, csakhogy egy nemrégiben publikált tanulmány cáfolja ezt az elméletet: a múmiák a térségben őshonos népesség maradványai.
Victor H. Mair professzor, a University of Pennsylvania School of Arts and Sciences kínainyelv- és irodalomtanára 1988-ban bukkant rá a Takla-Makán sivatagban a később Hsziao-ho-kultúrának elnevezett nép mintegy négyezer éves múmiáira.

A TUDÓS ELŐSZÖR AZT HITTE, KACSÁRÓL (HOAX), CSALÁSRÓL VAN SZÓ, A KÍNAIAK ÁLTAL A TURISTÁK ODAVONZÁSÁRA HAMISÍTOTT MARADVÁNYOKRÓL, ANNYIRA KÜLÖNÖSNEK ÉS NEM ODAILLŐNEK TŰNT A MÚMIÁK SZŐKE HAJA ÉS SZÍNPOMPÁS RUHÁZATA.

Mairt sokkolta, hogy valamennyi múmia europid vonásokat mutatott, és nem értette, honnan pottyantak Ázsia szívébe ezek a semmilyen manapság ott élő népcsoporttal rokonságot nem mutató emberek. Már-már arra kezdett gyanakodni, hogy ufók maradványaira bukkant, de természetesen egy tudós nem juthat ilyen valóságtól elrugaszkodott következtetésre. Ezért arra gondolt, hogy a mumifikálódott emberek indoeurópai nyelvet beszélő, valahonnan Európából, lóháton érkező népek voltak. 

Ez az elmélet harminc éven át elfogadottnak számított tudományos körökben. Egészen mostanáig.
 
A minap ugyanis egy nemzetközi tudóscsoport ettől merőben eltérő következtetésre jutott: ezek a bizonyos szőke hajú, hosszú orrú emberek az utolsó kilencezer évben biztosan nem keveredtek másokkal, tehát sokkal régebb óta éltek ezen a területen, mint hogy akár a han népek – vagyis a kínaiak –, akár az ujgurok megérkeztek volna a Tarim-medencébe. Vagyis őslakos népességről van szó, amely nem a távoli hegyekből ereszkedett le lóháton, hanem már a történelem előtti időkben itt élt – írja az El País. 

A Tarim-folyó medencéje a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Tartomány területén fekszik, valamikor erre húzódott a selyemút. Ezen a vidéken az utóbbi évtizedekben több száz mumifikálódott holttestet találtak körülbelül Krisztus előtt 1800-ból.

A TETEMEK A KÜLÖNLEGESEN SZÁRAZ ÉS HIDEG ÉGHAJLATNAK KÖSZÖNHETŐEN BALZSAMOZÁS NÉLKÜL, TERMÉSZETES ÚTON MUMIFIKÁLÓDTAK.

Ez a bordó ruhás múmia 2600 éves (balra)

A közelmúltban Christina Warinner, a Harvard Egyetem antropológusa vezetésével nemzetközi tudóscsoport végzett a területen ásatásokat. Warinner kiemelte, hogy szinte valamennyi tetem szőke vagy gesztenyebarna hajú, a legtöbb férfinak sűrű szakálla van, és néhányan hosszú orrban végződő álarcot viseltek. Az egyik múmia, a világhírű loulani szépség színpompás, nemezből és gyapjúból készült ruházatot viselt, továbbá fehér gyapjúsapkát. 

Mármost a múmiák eredetére három, egymástól eltérő elmélet létezett.

Az első szerint ezek az emberek Szibéria déli részéről származó pásztorok voltak, a másik két hipotézis pedig Közép-Ázsia hegységeiből, illetve a mai Afganisztán oázisaiból érkező földműveseket említ. 

Christa Warinner és csapata viszont úgy véli, hogy egyik elmélet sem bizonyítható.

A HARVARD EGYETEM KUTATÓI TIZENHÁROM MÚMIA DNS-ÉT ANALIZÁLTÁK, ÉS AZ EREDMÉNYEK AZT MUTATJÁK, HOGY EZ A NÉP LEGALÁBB KILENCEZER ÉVVEL EZELŐTT ÉRKEZETT A TARIM-MEDENCÉBE.


A 3800 éves Hsziao-ho hercegnője a legöregebb Tarim-múmia
Fotó: Hiroki Ogawa / Wikipedia

Az eltelt időben senkivel sem keveredő populációról, a régió őslakosairól beszélünk.

Érdekes módon azonban, bár genetikailag teljesen elszigetelt nép volt, kulturálisan abszolút kozmopolitának tekinthető. Az itteni lakosok búzát, árpát és kölest termesztettek, amelyek olyan növények, amelyek a Közel-Keletről vagy Kína északi vidékeiről származnak. Továbbá egyfajta kefirt is erjesztettek. Ez a technika viszont Szibériából, az ottani nomád pásztornépektől ered. A halottaikat pedig efedraágakkal – magyarul csikófark – együtt temették el; ez a növény Közép-Ázsia oázisaiban honos, ahol gyógyszernek használják. A Tarim-medence szőke, hosszú orrú őslakosai élénk kereskedelmet folytattak a környező népekkel.


A sivatagon keresztül vezetett az ősi selyemút

Meglepett bennünket a tény, hogy genetikailag teljesen elszigetelt, senkivel sem keveredő népcsoport lakta a Tarim-medencét, amely azonban nagyon is élénk kulturális interakciót folytatott a szomszédos törzsekkel – mondta Warinner. – Egyelőre még nem világos, miért éltek szigorú genetikai elszigeteltségben, miközben előszeretettel adaptáltak kívülről behozott technológiákat. Talán ez a nagyfokú alkalmazkodóképesség a magyarázata annak, hogy sikeresen belakták a Tarim-medence oázisait. 

Máig rejtély honnan került a távoli a Taklamakan sivatagba az európai vonásokkal rendelkező nép

Forrás: El Pais
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china