.

Szőke, zöld szemű kínaiak
Szőke, zöld szemű kínaiak

 

A Góbi-sivatag észak-nyugati peremén Kínában, Liqian (Licsien) faluban a jellegzetes kínai vonásoktól eltérő emberek élnek. Közülük többeknek kék vagy zöld a szeme, hosszú az orra, sokszor szőke a haja, ezért teljesen jogos volt a spekuláció, hogy európai vér csörgedezik ereikben.

Kínának ebben a nyugati részében egy legenda tartja magát egy elveszett római légióról. Úgy gondolják, ezek az európai vonással rendelkező emberek a római katonák leszármazottai.
Cai Junnian (fent) arcvonásai, zöld szeme valóban okot adhat a találgatásokra.

A legenda úgy tartja, miután i.e. 53-ban Carrhae-nál Marcus Crassus római hadvezér vereséget szenvedett a párthusoktól, a győztes fél magával hurcolta a fogságba ejtett légionáriusokat a mai Üzbegisztánba, ahol eladták őket a hunoknak. A katonák egy darabig a hun seregben harcoltak, majd egy i.e. 36-os vesztett csatát követően megalapították saját városukat, Licsient (kínaiul Alexandria megfelelője) Kínában, a Góbi sivatag szélén. Ban Gu, első századi kínai történész erről az összeütközésről tudósítva megemlít egy igen különös egységet, amelyik furcsa hal, vagy teknős formációban mozogva harcoltak.

A faluban mások is vannak akiknek vonásai eltérnek a jellemző kínai vonásoktól.

A különös vonások eredetének kiderítésére genetikai vizsgálatokat végeztek ami kimutatta, hogy a vizsgált személyek DNS-ének mintegy kétharmada kaukázusi eredetű. Ez egyértelműen támogatja a két évezreden keresztül fenmaradt  történetet miszerint  ezek az emberek leszármazottai lehetnek az “elveszett római légiónak”. 

Xie Xiaodong genetikus professzor azonban úgy gondolja, hogy ha vannak is a helyieknek római génjei, az nem igazolja az elveszett hadsereg legendáját. Szerinte ugyanis a Római Birodalom hatalmas területre terjedt ki, és sok katona eljuthatott zsoldosként kelet felé. A helyiek körében az elmúlt időben jelentősen megnövekedett azok száma, akik magukat római ősöktől származónak tartják. A város elöljárói azt remélik, hogy a vizsgálat eredménye fellendítheti az idegenforgalmat: a város egyik legfőbb utcája a Birodalmi város nevet kapta, az egyik karaoke-bár pedig Caesar nevét viseli. 

A professzor gondolatai nem tántorították el a kínai régészeket terveiktől, hogy ásatásokat végezzenek a térségben és további feltárásokkal egészítsék ki az ősi Selyemútról való ismereteiket. Úgy vélik meg fogják találják azon erődök és egyéb építmények maradványait, melyeket a legendás hadsereg épített.

“Reméljük, hogy az ásatások bizonyítani tudják majd a legendát, miszerint Kína erős kapcsolatban volt a Római Birodalommal” – nyilatkozta Yuan Honggeng a Lanzhou Egyetemtől, a China Daily napilapnak.


Egy asszony a faluból

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol