.

Szabálytalan kötvényeladások miatt kártérítésre kötelezhetnek több spanyol bankot 

A spanyol kormány által kijelölt döntőbírák a megmentett spanyol bankok ellen indíthatnak pert a kisbefektetőknek eladott 3,1 milliárd eurónyi hátrasorolt kötvény szabálytalan eladása miatt

Független szakértők vizsgálják jelenleg több korábban megmentett spanyol bank által kibocsátott 3,1 milliárd eurónyi kötvény eladásának szabályosságát. A Bankia, az NCG Banko és a Catalunya Banc fizethet hatalmas kártérítést, ha szabálytalannak minősítik a hátrasorolt kötvények eladását.

A kormány döntőbírákat jelölt ki arra, hogy egy esetleges per elindításáról döntsenek a független szakértők által elvégzendő vizsgálat eredményeinek fényében. Azt kell kideríteniük, hogy a bankok megfelelően tájékoztatták-e a befektetőket a fennálló kockázatokról. Spanyolországban 2012-ben 41 milliárd eurót fordítottak a bankrendszer megmentésére, amelynek egy részét a hátrasorolt kötvényekből írták le.
A megmentett bankok korábban úgy emeltek tőkét, hogy hátrasorolt kötvényeket adtak el fiókhálózatukon keresztül, a befektetők azonban a jelek szerint sokszor nem voltak tisztában azzal, hogy milyen terméket vásároltak.

Összesen közel 270 ezer befektetőt érint az ügy a spanyol kormány múlt pénteki közlése szerint. A spanyol jegybank helyettes-kormányzója hozzátette, hogy körülbelül 260 ezer kisbefektetőt már kártalanítottak, vagy folyamatban van kártalaítási eljárásuk, amelynek következtében közel egészében visszakapják a kötvényeik névértékét - írja a portfolio.hu


 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol