.

Súlyos nőhiány van KínábanFelértékelődtek a nők a kínai társadalomban. 

Kínában az évszázadok során kialakult hagyományok szerint a fiú gyermekek értékesebbek a lányoknál. Ennek vidéken érthető okai voltak, mivel a fiúk sokat tudtak segíteni a mezőgazdasági munkában, és az együtt élő nagycsaládnak is védelmet, biztonságot jelentettek  A lányos szülőknek viszont komoly gondott jelentett leányuk férjhez menetele, mivel sokszor erejüket meghaladó nászajándékot kellett adni a vőlegénynek. Ez a hagyomány az 1979-ben bevezetett "egykepolitika" évtizedei alatt sem szűnt meg, a szülők továbbra is fiúgyermeket akartak. Amikor kiderült, hogy a magzat leány, inkább az illegális abortuszt választották.
 

Az egyke-politikát 1979/1980-ban vezették be azzal az indokkal, hogy meg akarják akadályozni a nagyobb éhínségeket, ám legalább ennyit nyomott a latban, hogy jelentősen növelni akarták az egy főre jutó GDP-t, s ezt csak ezzel a drasztikus intézkedéssel vélték elérhetőnek.
Azok, akik a korlátozásokra fittyet hányva mégis vállaltak második gyermeket, nagyon súlyos szankciókra számíthattak és számíthatnak.


A fiúkat preferáló hagyomány és bevezetett egyke stratégia révén elképesztő demográfiai változások történtek. Míg 1982-ben 108,5 született fiúra 100 lány jutott, ez az arány 2012-re 117-100-ra változott. Mára komoly "nőhiány" alakult ki az országban. Egyes becslések szerint 2020-ra 30 millió nőtlen és barátnőtlen kínai férfi (kínaiul guanggun) lesz az országban.

"Nőkből kevés van, ezért sokat érnek." jelentette ki Xie Zuoshi közgazdász professzor. Tény, hogy a kínai nők már válogathatnak a férfiak közűl. "Jelenleg csak a gazdag férfiak tudnak maguknak feleséget szerezni, a szegények viszont kiszorulnak a piacról". -irta egy blog jegyzésében

Az erősebb nem túlsúlya ennek következtében a városokon kívül olyan méreteket öltött, hogy óvatos becslések szerint is több száz falu van az országban, amelyben nem akad leány. Az ottani férfiaknak esélyük sincsen a házasságra, amihez a demográfiai trendek mellett jellemző pénztelenségük is hozzájárul.

A New York Times cikke szerint feleség nélkül maradni nemcsak azért baj, mert magányos lesz az ember, hanem azért is, mert a kínai törvények szerint a gyerekek kötelesek támogatni szüleiket, ám a nőtlen férfiak, akik leginkább a szegényebb rétegekből kerülnek ki, gyermektelenül fognak megöregedni. Így vagy iszonyatosan elszegényednek öregkorukra, vagy az államnak kell biztosítani az ellátásukat, ami 30 millió ember esetében nem kis teher a költségvetésnek.
 
A súlyosbodó demográfiai probléma megoldására Zuoshiig professzor igen bizzar ötlettel állt elő: engedélyezzék, hogy egy nőnek több férje is legyen. A legszegényebb kínai vidékeken már régóta dívik a poliandria (többférjűség), és egyesek szerint ez legális is, de ettől még az ötletét nem fogadták jól.
"Morális alapon sokan annak a hívei, hogy egy házaspár egy nőből és egy férfiből álljon. Ez a moralitás hamarosan 30 millió reménytelen, nőtlen férfit fog eredményezni." - írta vasárnapi bejegyzésében a professzor.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol