.

A spanyol miniszterelnök szerint a demokrácia győzte le az ETA-tRajoy: az ETA-t a jogállam és a demokrácia győzte le

 
A Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezetet a jogállam fellépése és a demokrácia ereje győzte le - jelentette ki Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök az észak-spanyolországi Logronóban tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön, ahol épp a csendőrség vidéki terrorizmus ellenes csoportjának (GAR) új helyi létesítményeit adta át.

Mariano Rajoy hangsúlyozta: mondjon, vagy tegyen bármit is az ETA, nem talál kibúvót, hogy elkerülje a büntetést elkövetett bűneiért.

"Az ETA bejelentheti megszűnését, de nem tűnnek el bűnei" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a hatóságok továbbra is üldözik a terroristákat, hogy megbüntessék őket.


Mint mondta, az ETA nem ért el semmit azzal, hogy százakat ölt meg, sem azzal, hogy felhagyott a gyilkolással, és most sem fog elérni semmit "az új propaganda műveletekkel".

"Semmivel nem tartozunk és semmit nem kell megköszönnünk a terroristáknak. A köszönet és az elismerés természetesen az áldozatokat illeti, akikre mindig emlékezni fogunk" - mondta.

A spanyol miniszterelnök kiemelte a bűnüldöző szervek munkáját, amelyet lényegesnek nevezett a terroristák legyőzésében, és amiért  szavai szerint a spanyolok mindig hálásak lesznek nekik.

Az ETA szerdán jelentette be - április 16-i keltezéssel megjelent - levelében, hogy szervezetének teljes feloszlatásáról és működésének végleges befejezéséről döntött.

A szervezet több mint ötven évig véres merényletekkel harcolt a független, szocialista baszk állam megteremtésért és 858 ember haláláért tehető felelőssé. A terrorcsoport utolsó halálos áldozata egy francia rendőr volt 2010-ben.

Az ETA 2011-ben bejelentette, hogy felhagy a fegyveres harccal, majd tavaly a megmaradt és elrejtett fegyverarzenáljának lelőhelyeit tartalmazó listát juttatott el a francia hatóságoknak. Egy héttel ezelőtt további fegyvereket és lőszerek nyomára vezették a rendőröket.

A szervezet idén április 20-i közleményében elismerte felelősségét és bocsánatot kért az "okozott károkért".

Nem lehet jutalmazni az ETA-t a feloszlatásáért

Nem lehet jutalmazni a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezetet, amiért bejelentette feloszlatását - írták a legnagyobb országos spanyol napilapok csütörtökön, egy nappal azután, hogy a terrorcsoport levélben hozta nyilvánosságra megszűnését.

"Ünnepelni kell az ETA feloszlatását, nem szabad hagyni megtéveszteni magunkat" - fogalmazott szerkesztőségi véleménycikkében az ABC című konzervatív napilap.

Az újság szerint csupán látszat, hogy az ETA maga döntött a feloszlásáról, mert az valójában a terrorszervezet vereségének következménye.

Az ETA szerdai, feloszlatásáról szóló levelének hangvételét az ABC "önigazolónak és áldozatként való feltüntetésnek" minősítette, amelyből hiányzik a teljes és feltétlen bocsánatkérés az áldozatoktól, valamint a múltban alkalmazott terrorizmus elutasítása is.

A lap felhívta a figyelmet arra, hogy a terroristákkal szemben támasztott követeléseket nem kell csökkenteni a bejelentés hatására, a spanyol demokrácia nem eshet abba a csapdába, hogy elhiggye: itt az ideje a jóindulatnak a konfliktus lezárásának érdekében.

Az ETA ennek a hétnek a főszereplője akar lenni - írta az ABC, hozzátéve, hogy szervezet úgy adagolja nyilvános megjelenéseit, mintha saját politikai napirendje lenne.

Üzenetei a baszk nacionalista szektornak szóló értesítések arról, hogy az ETA át akar alakulni, politikai szerepet akar vállalni - mutatott rá a cikk.

Az El País című baloldali napilap szerint a terrorszervezet feloszlása nem tünteti el a bűnöket, de megkönnyebbülés a demokrácia számára.

Mint írta, az ETA megszűnésének nem lesz azonnali hatása a spanyol társadalomra, amelynek még rendeznie kell a számláit a bűnözőkkel, segítenie kell az áldozatokat, teljesen helyre kell állítania az együttélést Baszkföldön, és végleg tovább kell lépnie.

A lap felidézte a terrorszervezet működésének "drámai" mérlegét: 3600 terrorakció, több mint 850 gyilkosság, köztük több mint 300 felderítetlen, csaknem hétezer sebesült és 86 emberrablás.

Mindezek több generációban is nyomot hagytak, az okozott fájdalmat nagyon nehéz lesz elfelejteni - hangsúlyozta az El País.

Hozzátette: a spanyol társadalom nem engedheti meg, hogy az ETA maga írja meg sírfeliratát, mert nincs semmi pozitív, amire létezéséből emlékezni lehetne, épp ellenkezőleg. Tagjai sosem voltak bátor baszk katonák, a hősök azok az emberek voltak, akik nem hallgattak, és szembefordultak vele.

Az El País kitért arra, hogy a terroristák reménykednek abban, hogy az igazságszolgáltatás kegyelmi intézkedéseket alkalmaz velük szemben, és ezt várja csaknem 300, börtönben lévő rab is. Ám a feloszlatást nem lehet jutalmazni az elkövetett súlyos bűncselekmények elévülésével - állapította meg az újság.

MTI.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china