.

Séta Mijas felettAki eljut Costa del Solra, leginkább Malagára érkezik, hiszen ott van a déli tengerpartot kiszolgáló repülőtér. Malagától nem messze van Mijas, amit minden utikönyv kihagyhatatlan látnivalóként ajánl. És ha már ott járunk érdemes egy kis sétát tenni a városka fölé magasodó hegy oldalán. Jellegzetes mediterrán táj, fantasztikus kilátás.


Mijas környékén sok lehetõség van a természetjárásra. Magas hegyek, jelzett utak, és gyönyörû kilátás vár a a kirándulókra.  Azért ez a természetjárás idõben eléggé behatárolt. A nyári melegben inkább a vízpart a vonzó, de szeptembertől - októbertől igen kellemes program egy séta a természetben. Ráadásul a turistaút végétől néhány perc alatt elérhetőek a városka hangulatos étteremei.

Gyakran március  végéig húzodik a "hideg" idõ, ami fent a hegyen 12-14 fokot jelent. Viszont az áprilisi 18-19 fok  már ideális a természetjárásra.
Kellemes sétával érhető el a Mijas Pueblo feletti kõbánya és kápolna. Ez az út azoknak ajánlott, akik szeretik ebéd előtt vagy után átmozgatni lábizmaikat. A turista út kezdetén, tábla mutatja a választható útvonalakat.
 

Akik nem gyakorlott természetjárók, azoknak ajánlott az alsó, pirossal jelölt út választása. Ez is egy-másfél órás sétát jelent. A piros vonal bal oldalán van a régi kõbánya, a jobb oldalán pedig a városka fölé magasodó kápolna.

A túra teherautóknak kiépített szakasszal kezdõdik.  Meredek durva betonnal leöntött rész, nehogy megcsússzanak a kõvel megrakott teherautók. Sok helyen az utat a mélységtõl, szinte csak jelzés értékû, bebetonozott kövek választják el. Ez a turistaút legkönnyebben járható része, hiszen a bénya működésekor itt 10 tonnás teherautók közlekedtek.

Úgy 10 perces gyaloglás után lehet felérni az elhagyott kőbányához, amit már vagy 20 éve bezártak.

Mióta bányásztak itt a márványt, azt nem tudjuk, de azt igen, innen szállították a követ a malagai katedrális építéséhez, sőt Córdobába és Sevillába is jutott az itteni márványból.

Fentrõl visszatekintve, érzékelhetõ az út veszélyessége és a nem kevésbé a fantasztikus kilátás.

A bányában jól látszódnak a szintek, ahogy a kõfejtõk haladtak lefelé.

A szemben lévõ oldalon márványt fejtettek.  A kép bal oldalán, a munkásoknak épített, de be nem fejezett épület áll. Ide tervezték az itt dolgozók szállását. A kõfejtõ bezárásának elrendelésekor az építkezés félbe maradt. Azóta befejezetlen torzóként állnak itt ezek a jobb sorsra érdemes  helyiségek. Talán azért nem lett  belõle hajléktalan szállás, mert nap mint nap ide gyalogosan feljárni, eléggé fárasztó. 

A kõfejtõt elhagyva az eddigi  széles út keskeny ösvénnyé szűkül.
 

Az ösvény mellett képzelőerőt megmozgató szikla magaslik. Talán a hegyoldalra támaszkodó teknõs fejû szörnyet lehet formájában felfedezni.

Innen további 10 perc gyaloglás után, lehet eljutni a mijas felett épült kápolnához.

A kápolna melléképületében évekkel ezelõttig lakott egy szerzetes. Most már csak egy gazos konyhakert emlékeztet hajdani lakójára.

A kápolna után lehet választani. Fel a következõ csúcsra, vagy le Mijasra.

Akinek ennyi séta elég, az itt lerövidítheti az utat és indulhat lefelé a kálvária útnak is használt gyalog ösvényen. Húsvéti körmenet lezárásaként ezen az úton hozzák fel Jézus szobrát és az elmaradhatatlan a keresztet. Útközben érdemes kicsit gyönyörködni az alant fekvő városka panorájámában.

A szemközti dombtetőn Mijas egyik  panorámás szállodája, amely étteremmel egybeépítve várja a vendégeket.

A turistaút kezdeténél lévő parkolóból lehet búcsu pillantást vetetni a mijasi háztetõkre.
 


Ezzel a képpel búcsuzom el én is.


P.R.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol