.

San Anton Mijas (Malaga), január 17.Malagához közeli Mijas bővelkedik ünnepekben. Mijas Osunillas negyedében áll egy különleges, remetelaknak hívott kápolna, ami azért különleges, mert egy évben csak egyszer, január 17-én, nyitja ki kapuját a látogatók előtt.

 

Ermita San Anton (épült 1876)-ban, felújítva 1981-ben
 
Spanyolországban a szenteknek nagy tiszteletük van. Ez alól Szent Antal (i.sz. 251-356) az állatok védőszentje sem kivétel.
Mijas környékén a 18. században jelentős mezőgazdasági tevékenység folyt.  Állatokat tartottak, kertészkedtek, szőlőt, oliva bogyót termeltek. Igen ám de az állatok védőszentjéhez nem volt hol imádkozni. Ezen a tarthatatlan helyzeten változtatott a mijasi elöljáróság, amikor 1875 januárjában elhatározták  egy remetének is otthont adó kis kápolna építését, ami egy év múlva, Szent Antal napjára el is készült.  Azóta szent Antal emlékét ápoló remete elhunyt, de a remetelak és az állatok megáldásának hagyománya továbbra is él.

Január 17. az 1970-es években

és napjainkban.
 

Január 17. Szent Antal napja.

Az ünnep reggel kezdődik mikor a pap megáldja a hívők kedvenc állatait és tágabb értelemben az összes állatot. Ezután a kápolnában misét tart a szent tiszteletére, majd az önkéntes segítők az ermitá oldalán kialakított szabadtéri konyhában  készült étellel vendégelik meg a látogatókat.
Vannak akik hagyományos  körtáncot járnak, de vannak akik csak az ünnep fő atrakciója a párkereső kődobálás miatt jönnek el. 
Az az egyedülálló lány akinek sikerül a kápolna homlokzatán lévő Szent Antal szobor mellé dobni egy kis kövecskét, még ebben az évben párt talál magának.- tartja a hagyomány.
 

Kagylókürt jelzi az ünnep kezdetét
<iframe width="727" height="409" src="https://www.youtube.com/embed/HGWJ7GaaMB0" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
 

Ez így volt 2020-ig.

Az idén, visszaemlékezve az elmúlt évek vidám hangulatára, már időben elkezdtem szervezni egy magyar baráti társaságot, hogy vegyünk részt ezen a hangulatos ünnepen. 
A mijasi önkormányzat honlapján utánanéztem, vajon ezekben a pandémiás időkben megtartják e ezt az ünnepet, vagy sem. A 2022-es tájékoztatóban továbbra is szerepelt a  január 17-i dátum. Akkor minden rendben, gondoltam, találkozzunk a templom előtti téren.
Már a kápolnához vezető út bejáratnál gyanús volt a rengeteg szabad parkolóhely. A rossz érzésem a kápolna előtt bizonyosodott be. Minden zárva, ünnepnek híre hamva sincs. A bejárat előtt lézengő néhány ember egymástól kérdezgeti, hol az ünnep?
Amíg ez nem tisztázódik,  addig  is hasznosan tellik az idő. A várakozási időt kihasználva a ott lévő hölgyek kőzáport zúdítottak San Anton szobrára. 
 

A konyha helye üres, a templom előtt néhányan még reménykednek, hátha belülről is megnézhetik ezt a remetelakot.

Ekkor kinyílt az ajtó és kijött valaki, aki láthatóan a kápolnához tartozott. Egy pillanatig úgy nézett ki, a várakozók reményei valóra válnak és a remetelakot belülről is meg lehet nézni. A kápolnából kilépő bennfentes azonban lelohasztotta a kedélyeket. 
"Covid van, belépés nincs."

Így ért véget 2022. január 17-én a mijasi San Anton nap.


 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol