.

Rani-Ki-Van, a sokáig elfeledett indiai lépcsős kútÉvszázadokat pihent az iszap alatt, mielőtt újra felfedezték
 

Rani-Ki-Vav egy lépcsős kút, mely Patan-ban, India Gudzsarát államában található. A lépcsős kút egy sajátos formája a vízkészlet tároló rendszereknek Indiában, mivel ezek olyan kutak, melyekben a vizet ereszkedő lépcsősorokon lehet elérni. Rani-Ki-Vav-ot állítólag a 11. században építette Solanki király emlékére I. Bhimdev uralkodó. Mivel az építkezést özvegy felesége megbízásából kezdték el, találóan Rani-Ki-Vav-nak, "A királyné lépcsős kútjának" nevezték el.

A díszes és gyönyörűen díszített lépcsős kút Maru-Gurjara építészeti stílusban készült, mely 64 méter hosszú, 20 méter széles, és 28 méter mély. A lépcsős kút hét szint lépcsőből áll, melyek közül a negyedik szint a legmélyebb. Ez a szint egy téglalap alakú tartályba vezet. Ahogy más lépcsős kút, Rani-Ki-Vav is azért épült, hogy vízellátást, valamint árnyékot biztosítson a perzselő indiai hőségben, és olyan hely, ahol a közösségek összegyűlhettek.
 
Gyakorlati funkciója mellett Rani-Ki-Vav egy esztétikai remekmű is egyben. A lépcsőket szobrokból álló panelek borítják, melyek vallási, világi és mitológiai képeket ábrázolnak. A nagyobb szobrok száma több mint 500, míg a kisebb jelentőségűekből több ezer található. A szobrok olyan képeket mutatnak be, mint például Visnu tíz inkarnációja, Siva, Brahma, Ganésa, Laksmi, apsarák (mennyei táncosok), nangkanya-k (kígyő nő), és jóginik (női jógagyakorlók). Érdekes módon megfigyelték, hogy az apsara szobrok a solah-shringart mutatják be, amely egy kifejezés a 16 különböző stílusú smink használatára, hogy egy nő jobban nézzen ki. 
Rani-Ki-Vav-nak emellett óriási vallási értéke van. A lépcsős kutat úgy tervezték, mintha egy fordított templom lenne, melynek az volt a célja, hogy kiemelje a víz szentségét. A víz szentségét tovább hangsúlyozza Saraswati, India hét szent folyója egyikének közelsége. Amikor a folyónak megváltozott az iránya, elárasztotta a lépcsős kutat. Ennek eredményeként a műemlék évszázadokra az iszap alá lett temetve. Egy másik történet szerint a lépcsős kutat szándékosan temették be sárral a Solanki uralkodók, hogy megóvják a hódító hadseregektől. Akárhogy is, a folyó iszapja segített megőrizni a bonyolult szobrokat, melyek egyébként az idők során elerodálódtak volna.


 
Rani-Ki-Vav-ot közel 900 évvel az építése után fedezte fel újra az Archaeological Survey of India (1) régészeti kutatása. 1958-ban a lépcsős kutat feltárták, és az iszapot eltávolították, hogy felfedjék a jól megőrzött struktúrát. 2014-ben Rani-Ki-Vav az UNESCO Világörökség része lett, mely státuszra valóban méltó. Ezen kívül, mielőtt a Világörökségek közé került, a Scottish Ten elkészítette Rani-Ki-Vav digitális modelljét. (2) Ez volt az a projekt, melynek célja nagy pontosságú digitális modellek készítése volt Skócia öt világörökségi helyszínéről és öt nemzetközi örökségről. Így 2011-ben több mint két hét alatt a Scottish Ten csapata együtt a CyArk-al (3) és az Archaeological Survey of India-val együttműködve megvalósította ezt a hatalmas vállalkozást.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/2IsUXQ8xdGA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A lépcsős kút digitális modelljének létrehozásával Rani-Ki-Vav-ot sikerült megőrizni a jövő generációi számára. Továbbá ez a pontos 3D-s modell lehetővé teszi az örökségi helyszín jobb megőrzését és kezelését a jelenben, valamint a jövőben. Ezért úgy lehet rá tekinteni, mint egy példára, hogy a modern technológia is képes hozzájárulni az emberiség kulturális örökségének túléléséhez és megőrzéséhez.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/f2q7E397EAA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>Források:  újvilágtudat

http://indavideo.hu/video/Rani_ki_Vav_India_-_3D_-_Lepcsos_kut_1

http://indavideo.hu/video/Rani_ki_Vav_India_-_3D_-_Lepcsos_kut

(1) - http://asi.nic.in/
(2) - http://www.scottishten.org/property4
(3) - http://archive.cyark.org/rani-ki-vav-virtualtour
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol