.

Oroszország növelte aranytartalékátOroszország egyre több lépést tesz annak érdekében, hogy minél kevésbé legyen kitéve az euróval és a dollárral kapcsolatos árfolyam-kockázatoknak.


Az Orosz Központi Bank diverzifikálja üzleteit az eurótól és a dollártól, hogy megóvja önmagát az árfolyam-kockázatoktól, és inkább több aranyat halmoz fel. Az év első felében már 2,5 százalékkal csökkentette a dollár és euró devizatartalékait.

2009 vége óta Oroszországban az arany tartalékok nagy ütemben bővültek az IMF adatai szerint. Az orosz Központi Bank egyedül júniusban 54 tonna aranyat vásárolt, ezzel Oroszország megelőzte Kínát a birtokolt aranymennyiség szempontjából. Oroszország az elmúlt évtizedben is a legnagyobb aranyvásárló volt, ezen időszakban több mint 600 tonnát spájzolt be.
Más országok is ráerősítettek az aranyra. Az elmúlt hat hónapban a kazah Központi Bank készletei 12 tonnáról 155,8 tonnára emelkedtek. Ezzel ellentétben egyes fejlett országok, mint például az USA, Németország, Franciaország és Spanyolország aranytartalékai az addigi szinten maradtak, sőt, a német Bundesbank ki is árusított 2,9 tonnát. -írja a vg.hu

Oroszország fokozatos lépéseket tesz a dollártól való függetlenedésre a világgazdaságban. Az IMF ellensúlyozására a BRICS országok ebből a célbol  közös finanszírozású bank létrehozásában állapdtak meg. Terveik szerint ezek az országok az egymás közti elszámolást a jövőben már nem dollár alapon fogják végezni.

Kapcsolódó cikk: Mi lesz veled USA dollár?

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol