.

Milyennek látta Csilla a nyarat Costa del SolonSzerző: Czibere Csilla

Az idei nyár Csilla szemével


Megérkezett a szeptember és vele együtt a szezon vége is a Costa del Sol -on. A gyerekek elkezdték újra az iskolát így a gyerekes családok számára végertét a vakació. Bár még tart a szezon, de a nyaralók száma jelentősen lecsökkent, kevesebb embert látni a parton, esténként a városok sétáló utcáin.

A nyár folyamán több cikk jelent meg arról, hogy az elmúlt évekhez képest az idén rekordokat döntött a Costa del Solra érkező látogatók száma. A spanyol turisztikai hivatal adatai szerint idén január és július között 4,7% több turista fordult meg az országban mint tavaly. Véleményük szerint, ennek oka a többi versenytárs turisztika célország biztonsági helyzetének romlása és az euro gyengülése. Turisták a szinte a világ minden pontjáról érkeznek a térsége , de a stitszitikák szerint az angolok képviseltetik magukat a legnagyobb számban.


Hétköznap délelőtt a tengerparton

De mit érzékeltünk mi ebből, akik itt élünk, dolgozunk?

8 éve élek Spanyolországban és az első itt töltött nyaramat leszámítva nem találkoztam az évek folyamán ennyi emberrel egy szezon alatt mint az idén.

Akár a bevásárlóközpontokat, akár a szolgáltatási szektort nézzük mindenhol érezhető volt, ez a nyár erőteljesebb mint a korábbiak. Kígyózó sorok mindenhol, dugó az utakon, számtalan bérautóval közlekedö turista, aki bámészkodnak vezetés közben vagy helyismerethiányában fogalmuk sincs hol vannak éppen ezért nem veszik fel a közlekedés ritmusát, ezzel feltartva a forgalmat. És mit tehet az ember ha éppen akkor botlik bele egy bámészkodó turistába amikor éppen késésben van? Vagy bosszankodva nyomja a dudát és szentségel, vagy lazára veszi a dolgokat, nevet egyet, hiszen Spanyolországban vagyunk, itt senki nem idegesa késés miatt. Akkor mi miért tennénk másképpen? Persze ez elméletben egyszerűbb, mint a hétköznapokban.

A megnövekedett embertömeg több munkalehetőséget hozott a térség dolgozóinak, akik a hosszú, munkalehetőség hiányában kevesebb bevétellel járó tél után kicsit fellélegezhettek. Anyagilag mindenképpen, viszont a szezon alatt egy-két nehezen összeszervezett baráti vacsorát vagy éjszakai bulit leszámítva sok mindenre nincs idö. Természetesen szinte minden munkahelyen jár a heti egy szabadnap, de az az egy nap ilyen hajtás mellett szinte semmire sem elég. Ez a nyár a Costa del Solon. Munka, turisták, számos szórakozási lehetőség, fesztivál, állandó rohanás, fáradtság. Aki itt él, dolgozik tudja, hogy ez minden nyáron így van. A szabadságokat októbertől kezdve lehet kivenni, ez persze azokra vonatkozik akiknek egész évre szóló szerződésük van. Senki nem panaszkodik, hiszen tudjuk legkésőbb szeptember végével vége az őrületnek és télen újra visszatérhetünk az “édes semmittevésbe”. A térségben dolgozozóknak, oktòbertől kezdődik a vakáció.  Sokan a szezon végével visszatérnek a saját országukba, otthon átvészelni a telet és tavasszal újra visszajönnek. Akik itt élnek egész évben, ebben az időszakra szervezik a nyaralásukat, vagy a család meglátogatását szülőföldjükön.

Bár sok turista volt az idén, ami az előző évekhez képest jobb bevételt eredményezett a különböző vendéglatóegységek, hotelek, és egyéb helyi vállalkozások számára, időjárás tekintetében mégis igen változékony nyarat tudhatunk magunk mögött. Az időjárási tényezők azért hatassal tudnak lennie egy-egy tevékenységikör bevételi forrasaira. Gondolok itt az árusokra, akik a part mentén járva kínálják portékájukat, a napozóágyak körül dolgozókra és persze a masszőrköre akik a carpakban (a strandokon felállított sétrak) tevékenykedve kényeztetik a partra látogatókat. Egyszer a szinte elviselhetetlen hőség, másik nap a szeles, hűvös, ködös idő vagy éppen a medúzaveszély miatt fájhatott a fejünk. Ezek az események nem nagyon kedveztek azoknak akik a parton dolgoztak a nyár folyamán.

A változékony nyár miatt a parton a szezon rövidebbnek tűnik mint általában, hiszen nem csak a nyaralòk száma fogyatkozott meg, hanem azok akik az utószezonra érkeztek az időjárási tényező miatt a part helyett más időtöltési lehetőségeket részesítenek előnyben. Ettől függetlenül az utòszezon rendületlenül tart, a klíma ugyan kicsit hűvösebb mint ilyenkor általában, de azért még lehet a parton napozni, strandolni.

Összeségében az idei nyár forgalmasabb volt az elmúlt évekhez képest, akik a vendéglátásban dolgoznak ezt meg is erősítik, annak ellenére hogy az időjárás igen változékony volt.

Czibere Csilla

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol