.

A mikroműanyagok már az emberi bélrendszerben is megjelentekSzinte naponta téma a tengerek műanyag szennyezettsége, ami már elérte az emberi szervezetet is. Ennek káros hatásait mostanában kezdik kutatni


Először mutattak ki mikroműanyagokat - öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskéket - emberi ürülékmintákban kutatók.
A Bécsi Orvosi Egyetem (MedUni) és az osztrák Szövetségi Környezetügyi Hivatal próbatanulmánya nyolc 33 és 65 év közötti felnőtt - egy osztrák, egy brit, egy finn, egy olasz, egy holland, egy lengyel, egy orosz és egy japán - bevonásával készült, akiket arra kértek a kutatók, hogy egy héten át jegyezzék le, hogy mit esznek, és adjanak le székletmintát elemzésre.
A tesztalanyok mindegyike fogyasztott olyan ételt, amelynek műanyag csomagolása volt, vagy ivott műanyagpalackból. A résztvevők egyike sem volt vegetáriánus.
 

A tőkehúsok is veszélyeztetettek

A kutatók mind a nyolc alany mintáiban kimutattak mikroműanyagokat.

A laboratóriumunkban kilenc különböző típusú, az 50-től az 500 mikrométeresig terjedő műanyagokat mutattunk ki - mondta Bettina Liebmann, a környezetügyi hivatal kutatója.  -  írja az  MTI.

Állatokon végzett korábbi vizsgálatok mikroműanyagokat mutattak ki az állatok emésztőrendszerében, valamint a vérében és a májában is. A kutatók szerint noha vannak arra utaló jelek, hogy az emésztőszerveket károsíthatják a műanyagrészecskék vagy az általuk okozott gyulladás, további kutatásokat igényel még, hogy a mikroból nanová aprózódó műanyagok milyen reakciókba képesek lépni más molekulákkal, adott esetben, az emberi testben.


Sertés máj

Szakértők továbbá arra figyelmeztetnek, hogy a mostani tanulmány túlságosan kis méretű és kezdetleges ahhoz, hogy egyértelmű következtetéseket lehessen levonni belőle.
 

A hétköznapi tárgyak és a műanyag ipari termékek ( műszálas ruhákból és autógumikból, pet palackokból, stb.) származó műanyagok kopásából, bomlásából származó mikroméretű műanyagszemcsék felhalmozódnak a tengerekben, és az ottani élőlények szervezetébe kerülve gyulladást, étvágy- és testsúlycsökkenést eredményezhetnek - állapította meg Alina Wieczorek, a galwayi Ír Nemzeti Egyetem munkatársa.

A Földközi-tengerben az apró műanyagrészecskék koncentrációja csaknem négyszer akkora, mint a Csendes-óceán északi részén: négyzetkilométerenként csaknem 1,25 millió részecske van a vízben.  A WWF adatai szerint a Földközi-tenger a tengeri szemét hatodik legnagyobb gyűjtőterülete. A Föld vizének egy százalékát jelenti, de a világ egészét nézve a vizekben megtalálható mikroműanyag 7 százalékát tartalmazza.
Az innen származó halak fogyasztásával jó eséllyel juttatunk mikroműanyagokat szervezetünkbe.


 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol