.

Mijas pueblo helyén már 4000 éve is település voltEgy átlagos európai ember talán nem is hallott Costa del Sol egyik gyöngyszeméről, Mijasról, ami egy Malagától 25 kilométerre lévő fehér falú a hegyek oldalán, amely ezrével vonzza a turistákat.A vakítóan fehár házak napnyugtakor is jellegzetes hangulatot adnak.
 
Costa del Solt övező hegyek oldalán, Marbellától Nerjáig, de még utána is a Sierra Nevada égbe nyúló havas csúcsainak déli lejtőin, jellegzetes építészet vált uralkodóvá. A hegyoldal adottságaihoz alkalmazkodó keskeny, kanyargós utcácskák, a kőből épűlt vakítóan fehér házak, különleges látnivalót kínálnak. Ezek eredtetét a történészek a mór időkre teszik, amikor a mórokkal beáramló, afrikai Atlasz hegységből származó berber törzsek telepedtek meg ezeken a helyeken.. 
Igen ám, de azok sem kezdtek "zöld mezős" beruházásba. hanem a gyér őslakosság által lakott helyeket fejlesztették tövább, így településik eredete homályba vész.

MIjasról is kiderült, ezt sem a mór időkben alapították, sokkal régebbi, mint ahogy eddig hitték.
Eddig úgy gondolták, hogy ez a hely időszámításunk előtt  600-700 évvel kezdett lakottá válni. A múlt évben Mijason végzett ásatások  eredménye viszont meglepetésként érte a régészeket  Megtalálták egy föníciai szentély alapjait, valamint ebből a korból származó kerámia edényeket és egy négyezer éves baltát. Ez több mint ezer évvel helyezi korábbra Mijas eredetét.
 

A templom melletti parkban is végeztek ásatásokat.

Nem az a különleges, hogy már négyezer éve is laktak itt emberek, hanem az lett volna különleges, ha nem fedezik fel már az ókorban ennek a helynek nagyszerű adottságait. A mögötte tornyosuló 900-méter magas hegy összegyűjti az esőt, és egész évben biztosítja a vizet az ott élőknek. Ezen kívül jól belátható  a tenger ami régen igen fontos szempont volt.
A történelem folyamán kedvelt foglalkozás volt a kalózkodás, ami egy kissebb partmenti települést állandó veszélynek tett ki.
Mijas tengertől való távolsága és 460 méter tengerszint feletti magassága viszonylagos biztonságot jelentett. Mire a partszakaszon lehorgonyzó kalózhajóból a martalócok felcaplattak a faluig, addig jó elfáradtak és a lakosoknak is volt idejük biztonságos helyre menekülni. (Valószínűleg ezek a fehér falvak ezért vannak a hegyoldalakban.).


Ilyen magasból hamar észre lehetett venni a kalózokat

Mijas történelme nem unalmas. A föníciaiak után a punok vetették meg lábukat ezen a partszakaszon, akiket a rómaiak követtek. A Római Birodalom összeomlása után jöttek a vizigótok, akiket viszont a VIII. században a mórok űztek el. A mórokat a spanyolok szorították ki  Andalúziából és most már valamivel több mint 500 éve Andaluzia is spanyol fennhatóság alá került.

Az elkövetkező 500 esztendő nem volt sikertörténet Mijas számára. Amerika kirablásán alapuló középkori spanyol gazdaságban nem sokat törődtek Andalúzia felvirágoztatásával, így az nem is virágzott, hanem inkább elhervadt. A mór időkben virágzó Cordoba, Granada, Malaga  kereskedelme a mórok és a zsidók kiűzése után elhalt, a gazdaság lehanyatlott, egész Andalúzia szegénységbe süllyedt.

Az 1700-1800-as években Mijas egyike volt  Spanyolország legszegényebb falvainak. Munka alkalom alig, a mezőgazdaság gyengélkedik. A fellendülést az 1900-as évek második fele, a turizmus beindulása hozta.

Amikor a mijasi szamarak nem a turizmust szolgálták
 
Az utóbbi ötven év szédületes fejlődést hozott a városka életében. Kiépültek a közművek, a földes utcákat burkolattal látták el a víz, a csatorna, az elektromosság már nem csak a  kivételezettek privilégiuma.
 
 
Jellegzetes mijasi utcakép 1940-es években
.

Jellegzetes utcakép napjainkban


A szamarak ma már a turistákat szolgálják.
 
A többszáz évig tartó, szegénységbe süllyedt jelentéktelenség után, Mijas mára Andalúzia kihagyhatatlan turista látványosságává vált. Lakóik házaik és környezetük rendben tartásával becsülik meg a 4000 éves múltra visszatekintő falujukat,
 

A házak belső udvarából sem hiányozhatnak a virágok


Mjas egyik központi tere

Aki Malagát meglátogatja, az  látogassa meg Mijast is. Ha nincs kocsija az sem baj, közvetlen buszjárat van Malaga és Mijas között. Igaz ez kicsit több időbe telik, mint kocsival, de az elfecsérelt időért cserébe a busz utasai megtekinthetik az útba eső Torremolonos és Benalmadéna főbb utcáit.

 
P.R.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol