.

Mi változott étrendemben Costa del Solon

Szerző: Csibere Csilla
 

Egészséges táplálkozás a Costa del Sol-on


Mindig nagy figyelmet forítottam az egészséges táplálkozásra, a renszeres testmozgásra. Annak a híve vagyok hogy nem fogyókúrázni kell, hanem egy számunkra megfelelő életstílust kell megtalálni, aminek eredményeként jól érezzük magunkat a bőrünkben, hiszen egy életünk van és azt most éljük, hát tegyük ezt úgy, hogy elégedetten, büszkén önmagunkra tekintünk a tükörbe. Persze ehhez sok tényező járul hozzá, de itt és most az egészséges táplálkozásról, arról hogy itt a Costa del Sol-on hogyan találtam meg a számomra megfelelő életstílust szeretnék néhány szót ejteni.
 

Csilla

Kezdetben, még Magyarországon az Update módszert, az akkor meg sávos étketési rendszert követtem, amivel élégedett voltam, de amikor megérkeztem Spanyolországban ezt az életstílust a továbbiakban nem tudtam követni, hiszen itt az otthoni étkezési szokásokhoz képest minden el van tolódva időben. Váltanom kellett és kitalálni valamit gyorsan, ha el akartam kerülni a plussz kilókat. Ekkor került a kezembe Dr. Peter gy A"Damo ABO terv című könyve amiben a vércsoprt szerinti táplálkozás rejtelmeibe vezeti be az olvasót. Megtetszett és belástam magam a témába és elkezdtem a vércsoportom  szerint táplálkozni, amihez évekig szigorúan tartottam magam. Nem híztam, nem fogytam bizonyos panaszaim, mint a hirtelen rámtörő éhségrohamok, az emésztési problémák megszűntek. Kísérleteztem a konyhában, jártam a  piacokat, bioüzleteket, hogy megtaláljam a megfelelő alapanyagokat, saját receptek születtek. Azt vallom, ami egészséges és jótékony a szervezetnek lehet finom, sőt legyen is az.

Közben persze folyamatason nyomon követtem és teszem ezt ma is a különféle újdonságokat a táplálkozási szokások terén, amit be tudtam illeszteni a vércsoport szerinti táplálkozásba azt örömmel kipróbáltam. Mára eljutottam odaig , bár a vércsoport szerinti táplálkozás  a fő irányvonal, de ma már engedékenyebb vagyok magammal szemben. Figyelek a testem jelzéseire. Itt élek Spanyoloroszág déli részében ahol egész évben rendelkezésre áll mindenféle zöldség gyümölcs, miért ne ehetnék azt amit megkívánok? Ha éppen eperszezon van  és megkívánom az epret akkor epret eszem, hiába van tiltólistán a nullás vércsoportúaknak. A biopiacokon szinte mindent be lehet szerezni amire szükség van, kecskesajtok, különféle gabonák, lisztek, magvak, aszalt gyümölcsök, pékáruk és természetesen zöldség gyümölcs a termelőktől. Ha éppen nem tudunk egy-egy biopiacot meglátogatni egyes termelők díjtalanul, vagy csekély kiszállítási díj ellenében házhoz szállítják rendelésünket. És ha minden part szakad a térségben a hét minden napján találunk valahol piacot, ahol beszerezhetjük a szükséges alapanyagokat.

Ha már az alapanyagoknál tartunk,  a jóminőségű hentesáruról sem szabad elfeledkezni. Aki fogyaszt húst javaslom a hentesek felkeresését a nagyáruházi csomagolt húsok vásárlása helyett. Vannak nagyáruházak ahol lehet vásárolni bio gazdaságokból származó húsárut, tejterméket tojást és egyéb más organikus termékeket.  Spanyolországban kifejezett figyelmet fordítanak a glutén- és laktózérzékenyekre. Szinte mindenhol lehet vásrolni glutén-, laktózmentes és szójatermékeket. Viszont érdemes megnéznünk mit veszünk meg. Saját részről nem vagyok biotermékfanatikus, tehát fogyasztok nem organikus termékeket is de megnézem mit eszek meg.

Az évek során megtalaltam a megfelelő életstílust ami kényelmesen beilleszhető az anadúz életvitelbe. Számomra a legmegfelelőbb forma a vércsoport szerinti táplálkozás kis kitérőkkel. Mit jelent ez? Nullás vércsoportúként főként zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, húst fogyasztok, kevés kecske- és juhsajtot, alkalmanként vadrizst vagy magas fehérjetartalmú tésztát. Kevés időm van edzeni de napi 30 perc crossfit edzést mindig beiktatok. A testem nehezen alakul, próbáltam már sok féle edzésformát de a várva várt változás lassan vagy sehogy nem következett be. Most viszont látványos a változás. A megfelelő táplálkozás és  edzés meghozta a kívánt eredményt.

Nekem ez a kettős vált be itt a Costa del Solon. De különbözőek vagyunk, így míg nekem ez tökéletes másnak más mozgásforma, táplálkozás hoz eredményt. Egy lényeges dolgot tisztázni kell csak a megfelelő táplálkozás és a mozgás kettőse hozhat változást. Amíg esszük a sok cukros, fehérlisztes, félkész ételt addig nem várhatunk változást hiába izzadunk az edzőtermben órakat vagy futunk a hőségben a parton.
A Costa del Sol ideális hely az egészséges életmód elkezdésére vagy folytatására, hiszen minden adott hozzá csak egy kis időt kell rászánni arra hogy  megtaláljunk mindent ami szükséges.
Kívánom, hogy mindenki megtalálja a számára tökéletes életformát ami hozzásegíti ahhoz hogy elégedetten, büszkén  nézzen tükörbe.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol