.

Menekülnek a bankok LondonbólMenekülnek a bankok Londonból

 

Miután a brit kormány úgy kezd neki az Európai Unióból való kilépésnek, hogy minden bizonytalan a jövőre nézve, így a londoni székhelyű bankok EU-s tevékenysége is, ezért a bankok biztosra mennek és pár hét múlva kezdik a költözést az Európai Unió más országaiba. Nézzük, ki hová megy?

A londoni City
 

Érthető módon az egyik legvonzóbb célpont Frankfurt, hisz már eddig is a kontinentális Európa, sőt az eurózóna banki fővárosa volt (ott székel az EKB és a Bundesbank is). Frankfurt mellett azonban van egy meglepően népszerű célpont is: Dublin. Írország eddig is nagyon vonzotta a cégeket, most a brit kilépésnek is nagy nyertese lehet. Az ír szabályozás hasonló a brithez, és Dublin lesz az egyetlen komolyabb angol nyelvű nagyváros az EU-ban.

Menni kell

A bankok egyre inkább számolnak a kemény Brexit lehetőségével, melynek során Anglia kiszorulna az EU egységes piacáról és megszűnne a bankok jogosultsága, miszerint szabadon nyújthatnák szolgáltatásaikat az Unióban Londonból. Ezért most gyorsan belekezdenek a székhelyváltoztatásba, hogy 2019 márciusáig, amikor a tényeges brit kilépés bekövetkezhet, már az új helyen legyenek. Ha a brit kormány mégis megegyezésre jut az EU-val, már késő lehet, hisz addigra a bankok átköltöznek, és nem fognak kétszer költözni.

A Bloomberg News felmérést készített, hogy melyik banknak mik a szándékai. A Bank of America Dublint nevezte meg fő célpontnak, de a munkahelyek egy részét Frankfurtba, Madridba, Luxemburgba és Amszterdamba fogja telepíteni. A Goldman Sachs Frankfurtot választja fő célpontnak, ugyanakkor vele különösen sokat vesztenek a britek, mivel jelentős részlegeket akartak Londonba helyezni, de ezt a tervet most felfüggesztik.


Frankfurt központja

Párizsnak is jut

A J.P. Morgan Dublinba és Frankfurtba egyaránt áttelepít részlegeket, a tervek szerint 16 ezer angliai dolgozójából 4 ezret telepítene át. Az UBS befektetési banki részlege számára Frankfurt és Spanyolország jöhet szóba, és eddig nem sokat foglalkoztak a kérdéssel, bízva abban, hogy értelmes megoldás jelei körvonalazódnak Brexit ügyben, de most úgy érzik, mindenképpen menni kell.

A HSBC Párizst választja, ahol korábban már megvásárolt egy francia kereskedelmi bankot, így adott a lehetőség. Eddigi londoni befektetési banki bevételének így az ötöde fog Párizsban keletkezni, és dolgozóinak is ötödét, ezer embert tervez átvinni a cég.

Brit bank, különleges helyzet

A Barclays helyzete speciális, lévén brit bank. Mivel döntő számára az otthoni tevékenység, csak kisebb részleget kell külföldre vinnie, viszont ezt meglehetősen megterhelőnek érzi. Ha már választani kell, leginkább Dublin jöhet szóba a bank számára. A Citigroup több helyre osztja szét tevékenységét, Írországon, Olaszországon, Spanyolországon, Hollandián és Németországon belül, a végső döntés a félév végére hozzák meg. A részvényekre és kamatokra kötendő derivatív ügyletek kereskedése valószínűleg Frankfurtba kerül át.

New York is nyerhet

A Morgan Stanley Frankfurtban és Dublinban egyaránt keres irodákat, hogy európai központját átköltöztesse, a két város közti döntés még nem született meg. A cég képviselői elmondták, hogy New York is nagy nyertes lehet, mert az amerikai bankok tevékenységük egy részét hazaköltöztetik Európából. A Credit Suisse ugyancsak Dublint nézte ki magának, a brit Lloyds ugyanakkor Berlint szemelte ki európai uniós központjának, mivel ott van már egy bázisa. Budapestet eddig senki nem említette, igaz, Varsót sem, pedig ott vannak bőven olyan felhőkarcolók, mint Londonban a Cityben vagy a Canary Wharfon. 
privatbankar
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol