.

Mexikói élmények (2. rész)
Több részből álló úti beszámoló második része Gesler György tollából

   

Megjártuk

ezúttal, a világ legnagyobb spanyol nyelvű országát Mexikót.

Mivel az elöző részben már írtam a kis szatócs boltok szerény, szegény-"gazdag" választékáról és mivel mi magunk szerveztük a saját önellátásunkat, kénytelenek voltunk a friss gyümölcsről, zöldségről , húsról és minden otthon könnyen, gyorsan elkészíthető alapanyagról gondoskodni.
Szerencsére Roberto a háziúrunk, maga is nem tagadta, jól értett a konyhaművészethez és mikor elpanaszoltuk problémánkat, lelkesen és örömmel, segítségünkre sietett, azonnal huzta elő a térképet és megmutatta hol találunk néhány sarokra tőlünk, egy környékszerte ismert és remek piacot. Kis kérdezősködés után meg is találtuk , ahol aztán minden mi kellett a terülj-terülj asztalkánkra tényleg elképesztő gazdag választékban várt minket.

És várt az első átverés is!     
A standok elött hatalmas kupacokban díszelgett a szebbnél is szebb étvágygerjesztő finomság  Ilyen helyen nem könnyü a választás , mert még azt sem tudja az ember eldönteni , hogy mit ne vegyen meg! Így hát a sajt és sonka árús elött , mint mindenütt állt egy kínáló ember , aki akár kérted akár nem se szó se beszéd, vágott egy gusztusos darabkát bármiből , ami épp elől volt. Nekünk is szeletelt egy szép kis telelukú illatos sajtból, majd örömmel és nagy bologatva , hogy milyen finom , megrendeltünk az arúhalmaz jótékony takarása mögött vigyorgó szeletelőtől 20 dk-t. Vettünk még mást is , majd jött a számla, amikor is a szívemhez kaptam meglátván , hogy 15 dollár áll a sajt mellett. Egy dáma az a piacon is dáma , én úgyan ott sem vagyok úr, de Kati kedves, nagyvonalú bíztatására kifizettem a borsos számlát. Persze ez még nem egy nagy ügy, idáig!... de mikor otthon kicsomagoltuk , hogy megcsodáljuk és megkostoljuk életünk legdrágább sajkincsét, meglepve láttuk , hogy , amit adott az árúhalmaz mögött sunyító eladó, az a legkevésbé sem az inyenc nagylukú finomság. De egyébként a piacon minden más tökéletesen hozta az ár- érték arányt ,hibátlan, kifogástalan és friss volt.

   Mikor egy közeli szálloda portáján az ott reklámozott három autobuszos, utazási kirándulást lefoglaltuk, akkor mi is csaltunk egy kicsinyt, ugyanis az általunk rendkivül kedvelt Hop on Hop off túra után a második és harmadik megrendelt utat hanyagoltuk. Remek döntés volt, hiszen azok a legfontosabb és legérdekesebb látnivalók , amik minket érdekeltek , mind a városban, a városnéző busszal elérhetőek voltak, sőt a főtér, lakásunktól 5-6 percnyire.

   Persze első utunk odavezetett, ami tényleg igazolni látszott hírnevét , hogy a világ egyik legnagyobb körbeépített tere lenne, a különösen érdekes inkább vízszíntesen , mint magasságában hatalmas Dommal az Elnöki Palotával, a nyáron a meleg ellen télen az eső ellen védett árkádos házakkal, egységes , nagyon nagyvonalú és lenyügöző látványt nyujtott.Ami kicsit meglepő és először szokatlan volt , hogy ezekben az építészeti szépségű árkádokban , mindegyikben egy- egy álig felfegyverzett golyóálló mellényes, hollófekete , bakancsos katona állt. Ja egyébként mögöttük , tehát az épületben több száz!! ékszerbolt kínálta szebbnél szebb portékáját.

   De ez a katonásdi nem csak itt volt , hanem mindenütt. Így ezután megnyugtathatok minden ismerőst , aggodó barátot, akik - Jaj Mexikó?!  és nem féltek ? -kérdezték tőlünk elutazás elött, nyugodt szívvel mondhatom, hogy nem , sőt lassan Berlin veszélyesebb lesz, mint  ott volt. Természetesen minden Metró megállóban , minden üzlet elött, fegyveres bíztonsági emberek, az utcákon gyakori a hat nyolc rendőrrel robogó Toyota pick up kisteherautó , szó se róla nem idillikus látvány , de meg lehet szokni. Azt mondják , a kereső lakosság 62 %-a szolgáltató tevékenységet folytat, most már értem miért ilyen nagy ez a szám.

   Amugy rendkivül barátságosak és segítőkészek, különösen az egyiket nagyon "megkedveltem" , mert mikor a városnézó busszal megérkeztünk ,a  konkvisztádor Cortez után a legnagyobb legenda,  Frida Kahló házához, rémülten láttam , hogy ahhoz túl sokan állnak sorban , hogy estig mi is bejuthassunk. Ráadásul két irányból , mert aki a neten vette a jegyét nagyobb reményekkel állhatott, mint más felkészületlenek. Mi persze ez utobbiak voltunk. Kedvetlenül, a ránkváró megprobáltatástól gyötrödve Kati bíztatására, odasündörögtem a zord fegyvereshez és az éppen zavaros nyüzsgést kihasználva, jeleztem neki így-úgy nevetséges spanyolommal a koromat, meg utaltam a nagy melegre, amíg legnagyobb örömömre elmosolyodott és beengedett minket soron kivül. Boldog voltam , mert ha Kati nem olyan álhatatos, türelmes és ötletes, bizony én szegényebb lennék most egy nagyon szép és minden túlzás nélkül felemelő élménnyel. Emlékhelyekkel és szülöházakkal ma már minden kis falucska büszkélkedhet, ezuttal azonban tényleg valami olyasmit érez az ember , amit ezeken a helyeken ritkán , mert szék, festőállvány, iróasztal, képek nehezen kapcsolhatóak egy ismeretlen személyhez, de amikor látok egy kerekes széket , egy ágyat amin egy tükör van felszerelve a tetején , mert nem tud felkelni és onnan festi a saját portréját valaki, akkor megérint egy tragikus sorsú, egy különleges, zseniális nő személyisége. A ház intim, belső hangulatos kertje, a szobák és a konyha egyéni varázslatos kialakítása, pontosan és érzékletesen megmutat egy /Riveraval együtt!/ szépségre , harmoniára vágyó nyomorék emberi világot !

   Természetesen Frida Kahlo , Diego Rivera, José Orozco, Ruffino Tamayo, Octavio Paz, David Siqueiros és sok más csodálatos festő  jelenti a legautentikusabb, legmexikóibb művészetet, ami bármily különös is valamilyen mély, varázslatos és titokzatos  módon köthető az indián ősi kulturához, mintegy átugorva 500 évet, hiszen ezek az alkotók a XX. század legmodernebb irányzataihoz tartoznak.

   A város Museo Bellas Artes épülete, önmagában is lenyügöző szép és immár az Unesco által is védetté nyilvánitott , de a felbecsülhetetlen értékű 6-10 méteres óriás méretű, festői víziók látványa,  valóságos elvarázsolt kastéllyá teszik a belső hangulatát. A legmeghökkentöbb a külső és belső látvány különbözősége , ugyanis kivülről egy archaizáló, barokkos színház benyomását kelti , belül viszont váratlanul egy gigantikus , nagyvonalú art deco dizájn fogadja az embert.  A 40-50 négyzetméteres hatalmas festői látomások pedig még érdekesebbé és izgalmasábbá teszik ezt a világhírű Muzeumot.
Folyt köv.         

Gesler György

Itt olvasható az 1. rész

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol