.

Megfejtette a 200 éves szabadkőműves napló titkosírásátSzínes hírek

Feltörte a több mint 200 éves szabadkőműves titkosírást


Vámos Hanna
 
Magyarországon egyedülálló, de még Európában is igen ritka titkosírással készült szöveget dekódolt Vámos Hanna a Szegedi Egyetem doktorjelölt hallgatója, megfejtve ezzel a több mint kétszáz évvel ezelőtt írt szabadkőműves naplót.

Ez a napló, valószínűleg egyetlen megmaradt fejezete annak a 12 részes, szabadkőműves tevékenységet összefoglaló nagy műnek, amelyet először Pálóczi Horváth Ádám (itt jobba) fordított le,  majd lemásolta eredeti formájában, azaz kódolt nyelven.
Ez a kézirat a hatos számot viselő kötetecske, a szabadkőműves nagymesterekkel foglalkozik.  Hosszan ír a bibliai Salamon király nevezetes templomát építő (a szabadkőművesség megteremtőjének tekintett) Hirám Abif kőműves mester tetteiről, intelmeiről és gondolatairól, mégpedig eredetileg latin nyelven.

Vámos Hanna azóta kapott kedvet az ilyen titkok felfedéséhez, mióta sikeresen feltört egy XVI. századból származó, eddig megfejtetlen titkosírással írt szöveget.
A most megfejtett iratot eddig "nagybajomi rejtélyként" emlegették a helyiek, és az Irodalomtudományi Intézet már régóta várta, hogy valaki megoldja.

"Amikor már sok titkosírást megfejtettünk, úgy jó két és fél éve előadást tartottunk az Irodalomtudományi Intézetben. Ekkor keresett meg minket Jankovics József, az intézet osztályvezetője, hogy van egy fénymásolata az úgynevezett bajomi rejtélyről. Egy kézirat néhány lapjáról, melyet addig senki nem tudott feltörni. Az előadásig egy hetünk volt, nem sok reményt fűztünk hozzá, hogy ennyi idő alatt megoldjuk. Ráadásul belázasodtam. Tulajdonképpen csak időtöltésül vettem kézbe a másolatot, de egy szerencsés ötlet nyomán öt perc alatt rájöttem a megoldás alaptrükkjére. A rövid, két- és hárombetűs szavak kódolási elvét fedeztem föl. Persze az abc összeállítása, a teljes kézirat dekódolása hosszú időt vett igénybe, a dekódolt latin szöveg teljes, szakszerű fordításával pedig még adós is vagyok. A lényeg kiderült, ez egy szabadkőműves kézirat, mégpedig nem is akárki írta: egyenesen Pálóczi Horváth Ádám."- ismerteti a megfejtés történetét Hanna

Ez a nagybajomi kézirat megemlékezik Aquinói Szent Tamásról, Noéról, sőt még a bibliai Ádám történetét is megemlíti.
A hiányzó 11 rész további érdekességeket tartalmazhat. A kutató reméli egyszer azok előkerülnek, melyeknek tartalma a megfejtés birtokában, már nem lesz titok.

A szegedma.hu cikke alapján
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol