.

Meddig tart az amerikai dollár vezető szerepe? 

A világban sokan nem értik, mit csinál Putyin az embargóval sújtott orosz gazdasággal, és hogyan akarja erősíteni szerepét  a világgazdaságban. Erre világit rá az investcafé.ru cikke.


A nyugati, köztük a magyar médiában sorra jelennek meg cikkek, melyek arról szólnak, az orosz gazdaságnak mekkora kárt okoz az embergó és az alacsony olajár. Ezt helyezi más megvilágításaba az Investcafé írása.


Lényegében Oroszország az eladott olajért fizikai aranyat vásárol. A nyugat ugyan most embargót hirdetett sok termékre, melyet nem ad el Oroszorszégnak, de viszont az orosz olajra és földgázra szüksége van. Ezen stratégiai termékek hiányában hatalmas káosz alakulna ki a nyugati világban.

Ukrajna kapcsán kialakult  amerikai orosz feszültség arra ösztökélte at USA vezetését, hogy valamilyen módon gyengítse az egyre jobban erősödő orosz gazdaságot.  Mivel az orosz állam bevételének jelentős részét az olaj és földgáz értékesítése teszi, arra gondoltak, egy jelentősen lecsökkent olajár felborítja a költségvetést.

Ez bizonyos szempontból igaz, de Putyin váratlan lépése kétségessé teszi ennek a stratégiának hatásosságát. Jelenleg az olcsó olajért a dollár megerősítése miatt alacsony árra lenyomott fizikai aranyat vásárol. (Az utóbbi egy évben az arany 40 %-ot  veszített a dollárhoz viszonyított értékéből) Az orosz nemzeti bank csak az idén 55 tonnával növelte nemesfém készletét.  Ezáltal nem történt más mint olcsó olajat olcsó aranyra cserélt. Azonban a nyugat arany készletének értéke  elenyésző az orosz földgáz és olajkészlet értékéhez képest. Az értékesítendő olajmennyiség ellenértéke hamar felszívja a nyugati államok aranykészletét. Ezért további lépések is szükségessé váltak a stabil ellenérték biztosításához.
 

A világ vezető országainak aranytartaléka tonnában:

1. USA 8,133,52.  Németország 3,406,8 3. IMF 2,966,8 4. Olaszország 2,451,8
5. Franciaország 2,435,4 6. Kína 1,054,1 7. Svájc 1,040,1 8. Japán 765,1

9. Oroszország 668,6

(Magyarország 3,1 tannájával a futottak még kategóriába tartozik)

Látszólag lehengerlő az USA arany készlete. Ezzel csupán az a baj, hogy 40 éve senki nem látta és nem is tudja visszadni Németországnak, Japánnak, Franciaországnak és még néhány távol keleti országnak nagyrészt a második világháború után megőrzésre átvett aranyát. Rosszindulatú híresztelések szerint ezek a készletek már nincsenek meg


Putyin nem titkolt célja, a dollár kiszorítása vezető szerepéből. Ennek érdekében együttműködik Kínával, és ottani olaj eladásoknak már nem dollár, hanem arany az elszámolási alapja.

A másik jelentős tényező a BRICS országok kereskedelmi egyezményei, ahol már nem dollárban kötik az üzleteket. Az idén megállapodtak egy stabil alapokon nyugvó új valuta létrehozásában, valamint az IMF-t kiváltó bank alapításában
Tovább gondolva a tendenciákat, amennyiben Putyin egyre inkább csak fizikai aranyért hajlandó olajat adni, hamar elfogy a nyugat aranykészlete.  Az arany értéke az egekbe emelkedik, miáltal Oroszország hatalmas nyereségre tesz szert,  a nyugati államok pedig ennyivel szegényebbek lesznek.
Amennyiben az arany, vagy egy új valuta lesz a világ  kereskedelmének alapja, az olajdollár összomlik, hatalmas káoszt okozva az időben nem alkalmazkodó országokban. Nem véletlen Németország és Franciaország kacsintgatása a BRICS felé.


A cikk eredetije az orosz  http://investcafe.ru/blogs/mbcy/posts/46245 oldalán jelent meg. Angolra fordította: Kristina Rus  A fenti írás ennek rövid összefoglalása. A teljes cikk angol fordítása itt olvasható 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol