.

Március 15-től nem kell gyámhatósági engedély a gyermek külföldre viteléhez.Az utóbbi időben a facebookon sokan idéztek különböző újságokból, mi szerint kiskorú gyermek külföldre viteléhez gyámhatósági engedély szükséges.
Megnyugodhatnak az eddig kétségek közt lévő szülők, mert 2014. március 15-től teljesen egyértelmű, jogilag tiszta helyzetet teremt az új PTK. A törvény értelmében, ha a szülők között nincs erre vonatkozóan vita - nem lesz szükség gyámhatósági jóváhagyásra a gyermek tartós külföldre távozásához.
Ha a gyermek letelepedés céljából távozik külföldre, akkor a másik szülőnek kifejezetten a külföldön történő letelepedéséhez kell hozzájárulnia. Az erre vonatkozó információ másik szülőtől való visszatartása a gyermek jogellenes elvitelének megállapítását és visszavételének elrendelését vonhatja maga után - közölte az igazságügyi tárca.

Mindez nem jelenti azt, hogy a külföldre költöző családoknak ne kellene továbbra is jelezniük a magyar hatóság felé ezen szándékukat: gyámhivatali engedélyre ugyan nem lesz szükség, de azért a jegyzővel közölni kell, hogy a gyermek máshol teljesíti a tankötelezettségét, amit a magyar állam előír számára. Ezen kívül a járási hivataloknál jelezni kell a lakóhely megváltozását.

A jelenlegi és új rendelkezésekről részletesebben olvashat Gaál Edina családjogi ügyvéd honlapján.Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol