.

Már az emberi szervekben is gyűlik a mikroműanyagNagy arányban szennyezettek mikroműanyaggal az emberi szervek egy új kutatás szerint.


Amerikai szakértők az általuk vizsgált mind a 47 mintában találtak apró műanyagtöredékeket - közölte az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society).

A szakértők tüdőkből, májakból, vesékből és epékből vett mintákban találtak mikro- és nanoműanyagot. Ezek a szervek a leginkább kitettek a fertőzöttségnek, mivel ezek szűrik vagy gyűjtik össze a részecskéket.


Mikroműanyagok

Több tucatnyi különböző típusú műanyagösszetevőt találtak, például a műanyagzacskók előállításához használt polietilént és a palackokban alkalmazott polietilén-tereftalátokat (PET). Mind a 47 emberi mintában jelen volt a biszfenol-A (BPA), amely az élelmiszerek csomagolásában kap szerepet.

A zacskók és palackok feldarabolódásából származó mikro- és nanoműanyagok a világ minden sarkában elszennyezték már a környezetet. Az állatoknál a kutatások a szennyezettséget már összekapcsolták a terméketlenséggel, gyulladásokkal és rákbetegségekkel, de az emberi egészségre gyakorolt hatása egyelőre ismeretlen a tudósok szerint.
 

"Nem akarunk ijesztgetni, de aggasztó, hogy ezek a természetes úton nem lebomló anyagok, amelyek mindenütt jelen vannak, bekerülhetnek és felhalmozódhatnak az emberi szövetekben, és nem tudjuk, milyen lehetséges hatásuk van az egészségre"- mondta Varun Kelkar, az Arizonai Állami Egyetem hallgatója, a kutatócsoport tagja.


Forrás: zöldújság

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol