.

Lépéskényszer az összeomlás előtt álló olasz bankoknálVagy fuzionálnak az olasz bankok és így erősítik meg a mérlegüket, valamint számolják fel a nem teljesítő hitelállományukat, vagy olyan bankokhoz fordulnak az ügyfelek, amelyek stabilabban állnak a lábukon - írja a The Wall Street Journal.


A Banco Popolare valószínűleg az említett lehetőségek közül az előbbi táborban fog kikötni, mivel múlt héten egy erősebb riválisával történő fúzió mellett döntött; a Banca Popolare di Milanóval fog összeolvadni, ha a felmerülő akadályokat elhárítják.

Olaszország továbbra is az egyik legnagyobb nem teljesítő hitelállománnyal rendelkező ország, ahol 360 milliárd eurónyi hitelt nem fizetnek az ügyfelek, Olaszország - Spanyolországgal és Írországgal ellentétben - nem döntött egy "rossz bank" létrehozása mellett, hanem az adósságállományuk lassabb, egyéni kezelésébe kezdtek.


A gazdasági válság után rossz helyzetbe került bankok Spanyolországban


A kivárásos megoldás már csak azért is problémás, mert a nagyobb nem teljesítő hitelállománnyal rendelkező bankoknak nagyobb finanszírozási költségeik vannak, így magasabb kamatokat kell kibocsátaniuk az újonnan folyósított hitelekre, amelyek miatt kevésbé lehetnek vonzóak, mint stabilabb versenytársaik.

Banco Popolare és a milanói versenytársának összeolvadása jelentős lépés lehet a helyzet megoldásának érdekében. A bankoknak egymilliárd euró friss tőkét kell bevonniuk az ügylet lebonyolításához, ezzel az EKB által előírt tőkeemelés miatt a bankok legjobb minőségű CET1-tőkemutatója 13,6 százalékos értékre fog nőni. - írja a portfolió
 

A tőkemutató azt jelenti, hogy a folyósított hitelekneknek mennyi tőkefedezete van. A közgazdászok a  tőkefedezet és a kiadott hitelek közti különbséget hívják levegőpénznek.


Magyarországon a Postabank 1997-ben okozott problémát. A befektetők és a betétesek vagyonát végül állami pénzből pénzből mentették meg.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol