.

Lassanként fény derül a hosszú élet titkáraA világban több helyen léteznek települések, ahol az egészségben megélt 100 éves kor nem számít ritkaságnak


A hunzák völgye után most sokkal közelebb, a dél-olszországi Acciaroli falu lakosainál keresik a kutatók a hosszú élet titkát.
 

Acciaroli kikötője

Első alkalommal kapott engedélyt kutatócsoport arra, hogy egy kis olasz halászfalu lakóit átfogó vizsgálatnak vessék alá. A Salerno tartományban lévő Acciaroli Dél-Olaszország Földközi-tengeri oldalán található, aranyhomokos strandja a legtisztábbak egyike. A 645 lelket számláló helyi közösség majdnem fele pedig 100 éves vagy idősebb és zömmel egészséges.

A vizsgálatba bevont 300 főnél elvétve diagnosztizált szívbetegséget vagy Alzheimer-kórt a Kalifornia Egyetem, a San Diegói Orvostudományi Egyetem, illetve a római La Sapienzia Egyetem szakembereiből álló kutatócsoport. Ez részben a település elhelyezkedésének tudható be: az acciaroliaknak mindennap sokat kell gyalogolniuk, gyakran hegynek fölfelé kaptatva. Másik különlegesség a helyi konyha, amely rengeteg rozmaringot használ.
 


"Hosszú távú vizsgálatunk célja, hogy kiderítsük, minek köszönheti ez a 300 idős ember a magas életkort. Ehhez teljes genetikai vizsgálatot végzünk rajtuk, illetve elemezzük az életmódbeli sajátosságokat, közte az étrendet és a fizikai aktivitást", mondta Alan Maisel kutatásvezető, a San Diegói Egyetem orvosprofesszora.


Az olaszok átlagosan is tovább élnek

82,9 év – ennyire számíthat egy olasz átlagember, ezzel az értékben második helyezettként az Európai Unióban Spanyolország (83,2 év) mögött, Ciprus (82,5 év) és Franciaország (82,4 év) előtt (2013-as adat).

Évtizedek óta számos vizsgálat tárgya ez a jelenség, melyet egyesek a mediterrán étrendben, mások a sziesztában, az emberi kapcsolatok minőségében látják a Földközi-tenger régiójára jellemző hosszú élet titkát.
 

A világ több pontján végzett vizsgálatok eredménye szerint az egészséges  táplálkozás, a sok mozgás és a barátságos környezet az alapja a hosszú életnek. Ez már a kutatásokba fektetett temérdek idő, pénz és féradság előtt is nyilvánvaló volt, de vizsgálatokkal a tudomány megerősítheti az emberiség évezredes tapasztalatát.
 

Ide kívánkozik egy szakálas vicc

"-  Béla, voltam a jósnőnél, és megmondta, hogy már nem szeretsz!
-  Minek kellett erre ennyi időt pénzt és fáradságot áldozni. Én ingyen is megmondtam volna." 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol