.

Las Alpujarras, az eleven múltA látható múlt

 

A múltat idézi a hegyi falvak hangulata 
 
Spanyolország nagy ország, különböző tájakkal, különböző régiókkal, különböző építészeti hagyományokkal. Más az építészeti stílus északon, más délen, ahol szinte mindenütt fellelhető a 700 éves mór jelenlét emléke. A mórok ámulatba ejtő építményeket, irígylésre méltó társadalmi felépítést, ahol békében megfértek egymással a muszlimok, zsidók és keresztények, valamint virágzó mezőgazdaságot hoztak létre. Ennek  a kultúrális sokszínűségnek és prosperáló gazdaságnak a XV. század végén, az utolsó mór  erősség, Granada keresztény uralom alá kerülése vetett véget.
 

A mórok kiűzése és a helyben maradók kényszer keresztelése
 t
Az 1554-1558 közt uralkodó II. Fülöp spanyol király "egy ország-egy vallás” elképzelésének megvalósítása Andalúziában is megkezdődött. A népesség jelentős részét továbbra is a mór lakosság képezte, akiket a király nem akart Spanyolország földjén látni, megkezdődött a mórok elűzése. A még itt lévő, szegény réteget képező füldműves, iparos mórokat kényszer keresztelték, különböző rendeletek általi megkülönböztették.
 

A kerszténység napjainkban ki van akadva az Iszlám Állam keresztény ellenességén, de a történelem során  sajnos volt kitől tanulniuk. A spanyolok még keményebb módszereket alkalmaztak a más vallású mórokkal szemben. Lebontották mecseteiket, betiltották vallásukat, a “renitenseket” meg inkvizíció elé citálták, ahol még azt is bevallották ami addig eszükbe sem jutott.

 
Los Alpujarras volt Andaluziának az a része, ahol a vad hegyek közt nem telepedtek meg az Ibériai-félsziget őslakosai. Ezt a területet nem kellett a móroknak meghódtani, nem voltak ott elfoglalandó falvak, viszont kiváló életteret biztosítottak az afrikai Atlasz hegység oldaláról érkező berber népességnek. Tapasztalataikat mind az építkezésben, mind a mezőgazdaságban hasznosították.

Az egyszerű mór népesség lakóhelyeinek hangulatát őrizték meg a Sierra Nevada déli oldalán lévő fehér falvak, ahol vannak olyan házak, amelyek alapjait még a mór időkben rakták le. Keskeny, meredek utcácskák, vastag kőfalak, lapos kövekkel befedett fa födémek, mind a régi építészeti technológia mai napig fennmaradt élő emlékei.
 
Pampaneira az egyik hegyoldalba simuló falu
 

Fa födém, kő "béléstest"

A kevés beépíthető területet jól kihasználták. Az általában két szintes házak felső szintje volt lakószint, az alattuk lévő
helyiségekben pedig a háziállatok laktak. Így télen is védett helyen voltak a tyúkok, kecskék, szamarak, lovak. Ez azért volt praktikus, mert télen az istálló melege temperálta a felette lévő szobát. Ez régen általános volt a faluban, de Mesina Fondalesben már csak egy ilyen használatban lévő istálló maradt.
 

Ebben a helyiségben ma is szamarak és kecskék laknak
 
A házakban régen nem volt vízvezeték, ezért az ivóvizet a forrásról hordták, a nagymosást pedig az erre kialakított mosó házban végezték. A középen, egymás mellett elhelyezett kőedényekbe befolyó vizben mostak, miközben az asszonyok meg tudták beszélni a legfrissebb pletykákat. A mosás nem csak tisztaságot, hanem a társadalmi életet is szolgálta.
 

A fal szélén kialakított csatornában most is folyik a forrásvíz
 
Az itt élő emberek a helyi anyagok felhasználásával tartós,házakat tudtak létrehozni. Virágzó falvak, enyhe klíma, kertgazdálkodás, a bőségesen rendelkezésre álló forrásvizek, munkás, de mégis paradicsomi élet lehetőségét kínálták az itt lakóknak. A XIX. század végétől azonban megindult az elvándorlás. A fejlődő városok, Malaga, Granada, Almeria, felszívták a más éltre vágyó fiatalokat, megkezdődött a felvak elnéptelenedése.
Nem volt ez másként Mesina Fondalesben sem, ahol ma alig több mint 50 állandó lakos él, de a turizmusnak köszönhetően mégis fellendült az élet. Sok külföldi és spanyol vásárolt itt régi házat, amit nyaralónak használnak, vagy bérbe adnak. Ennek következtében a faluban mindig pezseg az élet. A turizmus igényeit egy hotel, két étterem, és egy kis bár elégíti ki.


A hotel az év nagy részében telt házzal működik


A bal oldali vegetáriánus, a jobb oldali pedig a hagyományos étteremA keskeny utcák, fehérre festett házak különleges hangulatát nem adják vissza a képek, ezt látni, érezni kell.
 

Így ad életet a múlt a jelennek

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china