.

Különleges buszokkal oldaná meg Kína a közlekedési dugókat - videóA különleges járművek gyakorlatilag mozgó alagútként viselkednének.A kínai közlekedési dugók szinte már legendaszámba mennek, nem csoda, hogy a mérnökök is egyre inkább olyan megoldásokon törik a fejüket, amelyekkel egyszerre sok embert tudnak szállítani, mégsem okoznak még nagyobb káoszt az utakon. És persze az is fontos szempont, hogy környezetkímélő fejlesztések készüljenek, hogy ne romoljon tovább az elkeserítő szmoghelyzet az urbanizált régiókban.  

A múlt hétvégén a 19. Kína-Peking Nemzetközi Hi-tech Expón már le is rántották a leplet a jövő egyik lehetséges tömegközlekedési eszközéről. A Transit Elevated Busnak (TEB) keresztelt találmány nemcsak a futurisztikus külseje miatt érdemel figyelmet, hanem amiatt is, mert gyakorlatilag a főforgalom felett képes közlekedni.


<iframe width="649" height="395" src="https://www.youtube.com/embed/bpiFJsWdCuY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A 60 méter hosszú, 8 méter széles elektromos jármű síneken suhan, ám az aljában annyi helyet hagytak a tervezők, hogy az autók egyszerűen keresztülvezethetnek a buszon utazók alatt, akár egy alagúton. A busz hatalmas kapacitással bír: egyszerre 1200 (más források szerint 1400) utast képes szállítani.

A projektvezető mérnök, Paj Cseming szerint az általuk kifejlesztett jármű nagyon hasonlít a metróra, ám jóval olcsóbb elkészíteni, és sokkal hamarabb üzembe lehet helyezni: a TEB rendszere akár egy éven belül kiépíthető.

Ugyanakkor a Mashable szerint még bőven akadnak kérdések a tömegközlekedési eszközzel kapcsolatban. A modellbemutatón a mérnökök csak egyszerű személygépkocsikat használtak a szemléltetésre, viszont az homályos maradt, hogy a magasabb járművek, például a kamionok miként fognak elférni alatta. Az IFL Science szerint a design csak 2 méteres magasság alatt képes átengedni a forgalmat. Egyelőre az sem tisztázott, hogy a fejlesztők milyen biztonsági berendezésekkel előznék meg a baleseteket. A kétségek ellenére azonban már több város is jelezte, hogy érdekelné őket a találmány.

A kínai központi televízió később arról számolt be, hogy a TEB-et szigorú tesztelésnek vetik majd alá az év második felében. A működő prototípus építését előreláthatóan késő júliusban fejezik be.

faktor

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol