.

A külföldi után a magyar média és megkongatta a gazdasági válság vészharangjátNyugati gazdasági szakértők már tavaly nyár óta kongatják a világgazdaság vészharangját. Szerintük akkora válság közeledik, amely a 2008-ban bekövetkezettet is túlszárnyalja.

 
Az olajár elérte a néhány éve még elképzelhetetlennek tartott 30 dolláros szintet és ez még nem a lejtő vége.  Ennek ugyan az autósok most örülnek, de hamarosan rá kell jönniük, hogy az olcsó benzinnek mégiscsak nagy az ára. Ez az ár a jóléti társadalmat maga alá söprő gazdasági válság.

A válság kezdetének első kézzelfogható jele az olajár mélyrepülése. A Standard Chartered elemzői szerint akár 10 dollár alá is eshet a nyersolaj hordónkénti ára.

Szaud Arábia továbbra korlátozás nélkül önti az olajat a piacra. Náluk az olajkitermelés 7 dolláros ár alatt válik veszteségessé, viszont az alacsony olajár tönkreteheti a drágábban termelő konkurens olajtermelőket. Az amerikai cégek túlélésére legalább 50 dolláros hórdónkénti árnál lenne esély, de erre jelenleg nincs kilátás. A bedőlések pedig elkezdődtek, egy amerikai jogi iroda adatai szerint már 30 kisebb amerikai olajtársaság kért csődvédelmet.

A zuhanás persze a tőzsdékre is kihat, így a Royal Bank of Scotland (RSB) igen egyszerű ajánlást adott a részvényekkel kereskedők számára:
 

"Adjatok el mindent, amíg nem késő"


A figyelmeztetés azután jött, hogy a tőzsdéket alaposan megtépázták az új évben. A londoni FTSE-100 például 5,2 százalékot veszített a múlt héten. A mostani helyzet súlyosabb is lehet, mint a 2008-as válság. Így hiába örülnek most még sokan annak, hogy az alacsony olajár miatt esnek az üzemanyagárak, ennek hatásai végzetesek lehetnek a pénzügyi piacokon, a globális hatás pedig a legrosszabb forgatókönyveket is előhozhatja.

Az alacsony ár azt is jelenti, hogy a világgazdaságban nincs szükség a korábbi években felhasznált mennyiségű olajra, vagyis lassul a gazdaság. A csökkenő gazdasági teljesítmény kevesebb munkást kíván, a kevesebb dolgozó pedig kevesebbet vásárol, ami más termékek gyártását is visszaveti, ahol szintén felesleges munkaerő keletkezik. A felesleges munkaerőt a cégek elbocsájtják, ami tovább növeli a válságot.

Ez a folyamat Kínában már elindult. Mivel Kína a világgazdaság második legjelentősebb tényezője, megingása az egész világgazdaságot megrázza.

Azonban nem lehet az összes problémát Kínára fogni.

Az amerikai tőzsdék a 2008-as válság utáni "szárnyalásának" nem a gazdaság hasonló szárnyalása, hanem a FED pénzügyi politikája az oka.  A szinte korlátozás nálkül gyártott számlapénz, az alacsonyan tartott kamat a bőség érzetét keltette a befektetőkben, így a cégek értéke a tőzsdéken valós teljesítmények nélkül szállt az egekbe.

Úgy tűnik, most érkeztünk el a korrekció idejéhez. Az évek óta fújt pénzügyi lufi kidurranása, és a világgazdaság egyidejű megrendülése olyan válságot hozhat, ami az adósságaikban fulladodozó országok bedőlésével a fedezet nélküli számlapénzekből fenntartott gazdasági rend összeomlásával járhat.

Most már a magyar médiában is megjelentek az aggodalmaskodó cikkek. Naponta újabb és újabb fórumokon elemzik a világgazdaság romló állapotát.
(Az alábbi linkek csak a január 14-én megjelent cikkekre hivatkoznak)

http://www.vg.hu/penzugy/tozsde/pocsek-volt-az-evkezdet-463848
http://www.vg.hu/vallalatok/ipar/tobb-ezer-embert-tesz-utcara-a-ge-463883
http://444.hu/2016/01/14/tenyleg-osszeomlik-iden-a-vilag-gazdasaga
http://www.sztarklikk.hu/kozelet/torgyan-a-joisten-mentsen-meg-valamennyiunket/237554/
http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/ezt-teszi-a-gazdasaggal-az-olajar-63207.html


P.R.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol