.

Ködágyúval lövik a szmogot KínábanA távol-keleti országban egyre kétségbeesettebben próbálják megoldani a légszennyezettség okozta problémát.

Kína régóta küzd a légszennyezettséggel, a levegő károsanyag-tartalma szinte folyamatosan a megengedett határérték felett van, gyakran több tízszerese annak. A problémát elsősorban a szén-dioxid kibocsátása jelenti, a kínai kormány viszont azt ígérte, néhány éven belül megoldást találnak a problémára. Most egy meglehetősen szokatlan dologgal, a ködágyúval próbálkoznak.

 

Az eszköz alapját azok a gépek jelentik, amelyek az építkezéseken és gyárakban egy robbanás után elfújják a port. A Hunan Jiujiu Mining Safety Equipment nevű cég által gyártott készülék eredeti célja, hogy csökkentse a bányászok légzőszervi megbetegedésének arányát, 2013 óta viszont szélesebb körben is alkalmazzák.

Az ágyúk a beléjük töltött folyadékot a fúvókáknak és a turbináknak köszönhetően elporlasztva juttatják a levegőbe. A 100 méter szélességben és 60 méteres magasságba fellőhető szemcsék a káros porszemekkel érintkezve magukba zárják azt, majd csapadék formájában a földre hullanak. A cég szerint a folyadék képes a 10 mikron méretű szemcséket hatástalanítani, ám a ScienceAlert szerint ez még mindig nem oldja meg teljesen a problémát.


A már elviselhetetlen szmog és a megszüntetésére kifejlesztett módszer

A készülék fix helyre is telepíthető, de akár egy teherautóhoz is hozzákapcsolható. Utóbbi ára a mobilitás miatt kicsit borsos, 92 ezer dollár (kb. 26,8 millió forint), míg a nem mobilis változat csupán 12 ezer dollár (kb. 3,6 millió forint). A hírek szerint Guigang városában már ötöt rendeltek a készülékből, de további városokba is telepíteni fognak belőlük. Kérdés azonban, hogy egy ilyen közbelépés hosszú távon mennyire lehet eredményes.

hvg

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china