.

Két hónap alatt kitisztult a Gangesz vizeA Gangesz, az indiaiak legismertebb folyója, a világ egyik legszennyezettebb folyama, amiben az indiaiak egyszerre temetkeznek és mosakodnak. A durván szennyezett folyó vize azonban egyre tisztábbá válik a járvány miatt elrendelt korlátozások és tiltások révén.

Bár a Gangesz folyóira az indiaik szentként tekintenek, a környezetvédelmi állapotáról szóló hírek hallatán sokszor inkább elborzadunk.
 


 

A vízparton gyakran égetnek halottakat, a fertőző vizében nem ritkán úszkálnak gyermekek és szent emberek oszló holttestei, miközben az állatok gázolnak benne, de a zarándokok előszeretettel fürdenek és isznak is belőle. Nem véletlen, hiszen a hinduk hite szerint a Gangesz vize a megtisztulás istennőjét, Gangát személyesíti meg, ezért a hívő lelkeket is képes feloldozni a bűneiktől, haláluk után pedig megszabadítja őket a folytonos újjászületés megpróbáltatásaitól.
 


 

Az indiai állam legszentebb városaiban, Risikés és Haridvár településeknél a folyó vize rendkívül tisztává vált – mondta BD Joshi, a Gurukul Kangri Egyetem környezettudós professzora az India Today online portálnak. – Hosszú ideje nem tudtuk élvezni a víz jótékony hatását, pedig ennek az úgynevezett „rituális kortyolgatása" igen fontos részét képezi a hagyományainknak.

A kutatók szerint nem kevesebb, mint 500 százalékkal csökkent a folyóba jutó szennyezések aránya, többek között az ipari, valamint a szállodákból és a lakóházakból származó szennyvíz mennyiségének drasztikus redukálódása miatt. Ezt erősítette meg Tanmay Vashishth, a Ganga Sabha szervezet főtitkára és az Állami Szennyezés Ellenőrző Testület is. Előbbi kijelentette, hogy a „Gangesz még soha nem volt olyan tiszta, mint most".
 


 

A vízminőségben bekövetkező pozitív változást az emberi tevékenységek nyilvánvaló hiánya is segítette, hiszen a zarándokok és turisták már több mint két hónapja elmaradtak. A hatóságok szerint ráadásul Risikésnél a Gangesz vizéből fertőtlenítés után már inni is szabad. 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol