.

Ikaria, ahol 10 évvel tovább élnek az emberekVan egy sziget Görögországban, aminek lakosai az idős kort egészségben érik meg, ráadásul 10 évvel tovább élnek, mint az európai átlag

 

A történelem folyamán királyok, fejedelmek mindig keresték a hallhatatlanság titkát. Ezt ugyan nem találták meg, de voltak és most is vannak emberek, akiknek hosszú élete bizonyítja, nem törvényszerű 70-80 éves korban távozni az élők világából. Vannak olyan helyek, ahol ezt nem csak egyes emberek, hanem egész közösségek is bizonyítják.
Ilyen hely az Égei-tenger szigetvilágában lévő Ikaria szigete,  úgy is szoktak emlegetni, mint “a sziget, ahol az emberek elfelejtenek meghalni”.


Az Athéni Egyetem szakemberei néhány éve készítettek egy tanulmányt, amely részletesen elemzi a szigetlakók hosszú életének titkát. Az Égei-tengeren található sziget 65 évnél idősebb lakóinak bevonásával készült vizsgálat szerint a helyiek átlagosan egy évtizeddel tovább élnek, mint az európaiak többsége, és emellett életük végén is remek egészségügyi állapotnak örvendenek.

Vizsgálódásuk összefoglalásaként megállapították, a hosszú élet titka a táplálkozás, a környezet és a stresszmentes élet.
 

Ikaría lakói még a hagyományos mediterrán étrendhez viszonyítva is sok halat, valamint zöldséget esznek, és viszonylag kevés húst fogyasztanak. A kilencven évnél idősebb szigetlakók esetében tízből hatan még mindig nagyon aktívak fizikailag, míg Európa többi részén ez az arány 20 százalék. A helyiek olívaolajban készítik az ételek többségét és a hegyoldalakról gyűjtött vadon termő zöldségeket, illetve gyógyfüveket táplálkozási és gyógyászati célokra használják. Az idősebbek kedvelt napi itala az egyebek között szárított zsályából, kakukkfűből, mentából és kamillából főzött tea, amelyet helyi mézzel édesítenek.

Ikarián viszonylag alacsony a dohányzók aránya, bevett szokásnak számít a délutáni szunyókálás. A helyiek életritmusa kellemesen lassú, az emberek szoros kapcsolatot ápolnak a családjukkal, barátaikkal és mérsékelt mennyiségű bort fogyasztanak. A kiterjedt család fontos társadalmi szerepet biztosít az időseknek, akiknél a depresszió és az időskori elbutulás aránya is alacsony.  A szigeten évente több mint 80 fesztivált tartanak, amelyek szintén hozzájátartoznak a mediterrán életérzéshez.


Az Athéni Egyetemen kardiológusként dolgozó Krisztina Krüszohou szerint ugyan több szigetlakónál már kimutathatók a modern társadalmakra jellemző betegségek – egyebek között rák, illetve szív- és érrendszeri elváltozások – ám náluk életük későbbi szakaszában jelentkeznek a problémák. “Ezeket a betegségeket a modern élet begyűrűződésével nem lehet elkerülni, de az itteniek évekig képesek megőrizni ugyanazt az életminőséget” – mondta a szakember. A kardiovaszkuláris betegségek nagyjából 55 és 60 éves kor között jelentkeznek, ám az Ikarián élőknek csupán tíz évvel később kell számolniuk a tünetekkel. Ikariát a szakemberek az úgynevezett “kék zónák” közé sorolták. Ezen területek – mint Japánban Okinava, vagy az olaszországi Szardínia és a kaliforniai Loma Linda – lakói az átlagosnál tovább élnek.


Egy hosszú élet alkonya is lehet gyönyörű

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol