.

Igyam, vagy ne igyamEgy pohár tej, iszta fej!  -  Tej élet erő egészség! - A tej az egészség kulcsa! - hangzik a reklámokban és mint tudjuk, a reklámok sohasem csapnak be.  Vagy mégis?

 


Régi és egy újabb tejreklám

 

A tej a nőstény emlős állatok tejmirigyeinek (emlőinek) időszakosan kiválasztott váladéka, ami az utód(ok) táplálására szolgál a születés utáni időszakban.

Wikipédia


A tej mindig jelen volt az emberiség történetében, de közvetlenűl alig, inkább a belőle készűlt termékeket (sajt, túró, kefir, yoghurt) fogyasztották. Az utóbbi száz évben azonban beindult a nagyüzemi tejfeldolgozás, amely a tejet az egészség kulcsának állította be. Az idő haladtával egyre inkább úgy tűnik, ez az erőltetett tejkultúra az emberiség egyik nagy tévedése.

Sorban dőlnek meg a tej "áldásos" hatásainak tévhitei. Talán a tejfogyasztásra buzdító legerősebb érv az, ami a tejet kálciumforrásként állítja be. Akik ragaszkodnak ahhoz a hithez, hogy a tej a legjobb kálciumforrás és a tej erősíti a csontokat, azok jobb ha tudják, hogy a tejdús táplálkozás csontritkulást okoz. A tehéntej ugyanis csökkenti a vér pH-értékét (savasít), és ennek az a következménye, hogy a kalcium kilúgozódik a csontokból.

A kutatások szerint a rendszeres tejfogyasztók 25 százalékánál okoz ételallergiát a tej. A tünetek közt szerepelhet ízületi merevség, izomfájdalom, bőrgyulladás, ekcéma, asztma, orrnyálkahártya gyulladás, bélgörcs, gyomor- és bélpanaszok, hányás, depresszió, indokolatlan fogyás vagy hízás, ízületi fájdalom, fejfájás, krónikus fáradtság, csontritkulás és anafilaxia. Ezeknek a tüneteknek nem kell egyszerre jelentkezniük, hogy negatív hatásukat érezzük, külön - külön is igen kellemetlenek. Sokan nem is gondolják, hogy a rendszeres tejívás abbahagyásával ezek a problémák maguktól megoldódnak.


Ilyen kiütéseket is kiválthat a tejallergia


Arról sem szabad elfeledkezni, hogy amit az üzletekben tejként árulnak, annak már igen kevés köze van az eredeti tejhez. Feldogozása közben a tejet fölözik, hőkezelik, homogenizálják, zsírtalanítják, ízesítik, stabilizálják és különböző adalékanyagokkal látják el.

A reklámok és leginkább a tejipar által finanszírozott kutatások pozitív eredeményei következtében a tej bekerült az alapvető élelmiszerek körébe.

A független kutatók vizsgálatainak ellenére a tejipar él és virágzik, a tej káros hatásait nem reklámozzák így az emberekben tovább él a tévhit, hogy a "tej élet, erő, egészség".

Erre a hitre alapozva épül gigászi tejtermelő telep a Észak-Spanyolországban. Egy mamutgazdaság kialakítását kezdték el Soria városának közelében. A 900 hektárosra tervezett, 20.000 tehenes tejtermelő gazdaság egyelőre 5000 tehénnel működik.


A reklámok által bemutatött tehéntartás
 


És a valóság
A egyéni gazdák féltik a térség környezetét, hiszen előzetes számítások szerint a telep napi 4 millió liter vizet használ és évente 368 ezer tonna trágyát termel majd.

Az egészség érdekeit felülírja a gazdaság érdeke. Soria vezetői szerint ez a hatalmas állattartó telep munkalkalmat teremt és megállítja a vidék elnéptelenedését. Távolabbról nézve a telep nem csak a környéken teremt munkaalkalmat, hanem az orvosoknak is akik a növekvő tejfogyasztás következtében több betegre számíthatnak.
 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol