.

A időskori mozgás életet hosszabbít
Az időskori rendszeres edzés éppúgy növeli a várható élettartamot, mint a dohányzásról való leszokás – állítják norvég szakértők.

Az 5700 ember bevonásával készült tanulmányból kiderül, hogy azok az idős férfiak, akik heti három órát mozgással töltenek, nagyjából öt évvel tovább élnek inaktív társaiknál.

A British Journal of Sports Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmány alapján tehát ennek a korosztálynak is érdemes fitneszkampányokat szervezni.
Az Oslói Egyetemi Kórház munkatársai kimutatták, hogy a könnyű és a kimerítő testedzés is növeli a várható élettartamot. Az Egészségügyi Világszervezet jelenlegi ajánlása heti 150 perc mozgást ír elő a felnőttek számára, beleértve a 65 éven felülieket is.

Az analízis során 68 és 77 év közöttieket vettek górcső alá. Bebizonyosodott, hogy a semennyi, illetve a heti egy óránál kevesebb mozgás semmilyen pozitív hatással nincs az élettartamra. Akik viszont hat alkalommal beiktattak egy félórás edzést – bármilyen intenzitással –, 40 százalékkal kisebb eséllyel hunytak el a 11 esztendős követési periódusban.

„Még azoknál is, akik 73 évesek voltak a vizsgálat kezdetén, öt évvel meghosszabbodott a várható élettartam az ülő életmódot folytatókhoz képest” – olvasható a beszámolóban.

A szerzők hozzátették, hogy a mozgás „olyan hatékony, mint a dohányzásról való leszokás” a halálozás mérsékelésében – adta hírül a MediPress.

„A közegészségügyi stratégiának figyelmet kellene fordítania a fizikai aktivitás növelésére is a dohányzásról való leszokás népszerűsítése mellett” – tették hozzá a szakemberek, akik nem vizsgálták, hogy a résztvevők korábban mennyire voltak mozgékonyak.

otvenentul.hu
 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol