.

Ideges a bankszektor, vészhelyzet a Deutsche BanknálNem csak a Deutsche Bank van bajban, a részvények esése szinte a teljes európai bankszektort érinti. Vajon beválik a borúlátó közgazdászok jóslata az összeomlásról?
 


Idén a Deutsche Bank részvényei 40 százalék körül estek, február 9-én pedig  4,27 százalékkal értek kevesebbet, mint előző nap. A pánik megfékezésére szolgál az a vészhelyzeti visszavásárlási terv, amellyel a befektetők 50 milliárd eurós senior kötvényállományát céloznák meg. Bankközi pletykák szerint, DB már napi fizetési gondokkal küzd.
A bankoknak lehetőségük van a tőkéjük megerősítése érdekében visszavásárolni a kibocsátott kötvényeiket a hitelezőiktől.
 
A gondot az okozza, hogy a világgazdaság gyengélkedése felszínre hozta a megdönthetetlennek hitt pénzügyi rendszer sarkalatos hibáit.

A Deutsche Bank problémái is ebből adódnak. Könyv szerinti értékállománya 68 milliárd dollár (68.000.000.000.), míg adóssága 2 trillió (2.000.000.000.000.000.000.) dollár. Ezek olyan a fizetési kötelezettségek, melyek összegét a megítélt hitelek, a származtatott ügyletek, derivatívák és más kötelezettségek összesítése teszi ki. Mindez megfelel a pénzügyi előírásoknak, csupán a befektetőkben keltenek rosz érzéseket.

(A dervatíva olyan befektetési ügylet, amelyek értékét más értékpapírok  mögöttes  árfolyama határoz meg)

A fedezet hiánya a több európai banknál jelentkezik.  A CNBC szerint több mint egy tucat neves, európai bank kitettsége (adóssága) haladja meg a 100 milliárd dollárt A három legnagyobb hasonló kitettséggel (2 trillió dollár) rendelkező, amerikai bank (Bank of America, Citigroup, Wells Fargo) mindemellett csupán 60 milliárd dollárnyi saját állománnyal rendelkezik.

A mai helyzet sok elemzőt emlékeztet az 1920-as évekre, amikor Amerikában egy évtizednyi fellendülés után, 1929 október 24-én a Waal Streten beütött a tőzsdekrach. Azon a "fekete csütörtökön" a részvények zuhanni kezdtek és az esés napokig folytatódott. Az 1930-33-as gazdasági válságot nem a tőzsdekrach okozta, az csupán előre jelezte.
 

Tőzsdecrach 1929 Wall Street

A 2008-as pénzügyi, gazdasági válság kiszélesedését a kínai gazdaság szédületes fellendülése akadályozta meg. Ma már nem találni olyan komolyabb nyugati céget, akinek ne lennének Kínában érdekeltségei. Ha megnézzük az áruházak polcain a márkás termékek eredetét, gyártóként a legtöbbjén Kína szerepel.
Most viszont Kína bajban van, ami visszahat az egész világgazdaságra. A bankok a 2008-as válság után nem tudtak igazán talpra állni, a világ vérkeingésének számító tengeri szállítások nagyságrendje 2016-ra több mint a felére esett, a kereslet hiánya miatt az olaj ára 30 dollár körüli szinten van,  a politikai feszültségek növekednek. A harmadik legnagyobb brit bank a Royal Bank of Scotland januárban azt tanácsolta a befektetőknek: "adjanak el mindent".
A pesszimisták már összeomlásról beszélnek, de az optimista gazdasági elemzők mindezek ellenére mégis a világgazdaság fellendülését várják.  Legyen igazuk!

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol