.

Háromkirályok felvonulása FuengirolánSpanyolországban a karácsony december 24-én kezdődik és január 6-ig tart. Ebben az ünnepi időszakban sokan szabadságot vesznek ki és életüket a családnak, vagy valamilyen szórakoztató időtöltésnek szentelik. Ezt a laza időszakot zárja le január 5-én a Cabalgata, a háromkirályok felvonulása, és a másnapi  vízkereszt ünnepe.  (Jézus kersztelkedésének napja/ Spanyolországban munkaszüneti nap) A királyok színpompás felvonulása után, a gyerekek vízkerszt reggelén kapják meg karácsonyi ajándékukat, amit a háromkirályok hoztak.
A keresztény hagyományok szerint Jézus születésekor három napkeleti bölcs a betlehemi csillag útját követve, teveháton jutott el a jászolban fekvő kisdedhez, akiről úgy tudták, ő lesz a zsidók királya. Aranyat, tömjént, mirhát vittek neki ajándékba, amivel királyoknak szoktak kedveskedni.
Hogy valójában kik voltak ezek a bölcsek és egyáltalán voltak e, vagy  látogatásuk csak a képzelet világában zajlott, nem tudni, erre vonatkozó korabeli dokumentumokat eddig nem találtak. Mindenesetre a történet szóbeszéd formájában már régóta ismert. Egy Párizsban őrzött 7-8. sz. kódex még a nevüket is tudni vélte: Bithisarea, Melchior, Gathaspa.  Ebből alakult ki (magyarul) Gáspár, Menyhért, Boldizsár.
Az idő megszépíti az emlékeket. A három keletről érkezett utazó a szentbeszédekben napkeleti királlyá léptett elő. Ha már a királyok is így tisztelték Jézust, akkor akár felvonulást is lehetne tartani ennek emlékére gondolták 1855-ben Barcelonában. Innen indul a hagyomány, ami mára már mindenütt össznépi kavalkáddá nőtte ki magát. Minden falu, minden város színes, jelmezes felvonulást rendez, aminek főszereplői a királyok. Ajándékként cukorkát szórnak a tömegbe, amit a mélyen vallásosak a vitrinbe, a gyerekek meg a hasukba tesznek.
Fuengirolán (kedvelt üdülőváros Malagától 30 km-re) a napkeleti  bölcs királyok haladtak a korral. Nem teveháton, hanem helikopteren érkeztek, majd a gyerekek legnagyobb örömére körbe sétáltak a fogadásukra összegyűlt sokaság előtt és minden jót kívánva megsimogatták a feléjük nyújtott kezeket.


Gáspár, Menyhért, Boldizsár teljes királyi pompában
 
Megérkezésük után Los Boliches nevű városrészbe vitték őket, ahol majd egy kilométer hosszban álltak a feldíszített kocsik. Némi várakozás után elindult a menet, a segítők szórták a cukorkát, amit nem csak a gyerekek hanem a felnőttek is szorgalmasan szedegedtek fel a földről.  
Fuengirolán a királyok segítői  2500 kiló különböző ízű caramellát szórtak szét a felvonulás útvonalán.  Jutott mindenkinek.
 

Ha valaki a karácsonyt Spanyolországban tölti, nem hagyhatja ki a mindenütt megrendezett színpompás felvonulást.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol