.

Évente egy fürdés bőven elég, gondolták a középkorbanAz ókorban nagyon népszerű volt fürdőkbe járni, fontos politikai kérdések dőlhettek el egy-egy fürdőzés alatt az ókori Rómában. A középkorról viszont nemigen fürödtek az emberek. Miért fordult ekkorát a világ?

 

Mielőtt megválaszolnánk a kérdést, azt tudni kell, hogy akkoriban még nem volt a házakban fürdőszoba, a tisztálkodást közös fürdőkben kellett megoldani. Még az 4-5. században is engedték a keresztényeknek a fürdést ezekben a fürdőkben, de elítélték, ha a fürdőket más élvezetekre használták. Egy idő után már nem nézték jó szemmel, ha nők is jártak fürdőkbe.

Később még több szigorítást vezettek be. Először a keresztényeknek megtiltották, hogy meztelenül fürödjenek, később már úgy általában nem tetszett az egyháznak ez a fajta tevékenység. A hivatalos álláspont az volt, hogy a nyilvános fürdők az immorális viselkedés, a szex és a betegségek melegágya.

Később valóban a betegségektől való félelem miatt nem fürödtek az emberek. A 16. században elterjedt tévhit szerint a betegségek a vízzel jutnak el a bőrre és onnan a testbe. Egy akkor írás szerint a melegvizes fürdő átmelegíti ugyan a testet, de gyengíti a szervezetet és tágítja a bőr pórusait. Ezért lehetnek veszélyesek, súlyos betegségekhez, még halálhoz is vezethetnek.

Ezekben az időkben, főleg az alsóbb osztálybeli férfiaknál a tisztálkodás a kézmosásra szűkült, néha megmosták arcuk egy részét is, és a szájukat is kiöblítették. De a teljes arc mosása is veszélyesnek számított, különösen a szem környékén. A gazdagabbak nem teljesen hagyták el a fürdés szokását, de évi néhány alkalomra korlátozták azt.

Még a királyok sem fürödtek. Az orosz nagykövet írta azt XIV. Lajosról, a Napkirályról, hogy bűzlött, mint egy vadállat. Az oroszok sem vitték túlzásba a fürdést, de ők legalább havi egyszer hajlandóak voltak vízbe ülni. Pont emiatt Európa többi részén perverznek tartották őket.

XIV. Lajosnak egyébként saját orvosai ajánlották azt, hogy a lehető legkevesebbszer fürödjön. Ráadásul maga is igen macerásnak találta ezt a tevékenységet, így a legenda szerint egész életében csak kétszer fürdött meg. Hasonló eredménnyel büszkélkedett Izabella, Spanyolország királynője, aki saját állítása szerint csak kétszer fürdött: egyszer amikor megszületett, és egyszer amikor megházasodott.

Persze felmerül a kérdés, hogyan bírták elviselni egymás szagát a nem fürdő arisztokraták. Hát ekkoriban találták fel az igen erős illatú parfümöket, amiket használtak is serényen. A személyes higiénia teljes hiánya egészen így a 19. század közepéig volt jellemző Európában.

index.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china