.

Elsűlyesztett város 

Ősi város, amit már csak búvárfelszerelésben lehet látogatni

 
Metropolis: Shi Cheng, dubbed Lion City after the Lion Mountains that surround it, has lain hidden under 131 feet of water since 1959 to generate hydroelectric power
Az 1950-es évek Kínája a nagy változások kora volt. A Mau Ce-tung vezette kommunista rendszer megszilárdulásakor kinyilvánította  világmegváltó terveit, de a világ nem akart változni kinyilatkoztatásai miatt. Amíg vártak a nagy vezető tanainak világméretű elismerésére, addig az országon belül vitték végre a véltozésokat. Az emberek fejébe új ideológiát igyekeztek tölteni, a természeti kincsek hasznosítására pedig grandiózus tervekkel álltak elő. Ehhez jelentős mértékben át kellett alakítani a természetes környezetet. Igaz a természet átalakításával néha pótolhatatlan értékek pusztultak el, de hát "ahol fát vágnak ott forgécs is van", tartja a nép mondás.
The valley was flooded in 1959 to create the lake for the Xin'an River Dam project. This is Xinanjiang Hydroelectric Station
E miatt a vizierőmű miatt ítélték az ősi várost pusztulásra
 
1959-ben építették a Xin'an folyón a Xinanjiang vizierőművet. Létrehozásához el kellett költöztetni a folyó völyében élő 290 ezer ebert és fel kellett áldozni egy ősi kínai települést, pedig a halban gazdag folyó és a part menti termékeny földek több mint egy évezreden keresztül biztosították az itt élők megélhetését. 
Az eredeti folyó mellett, öt hegycsúccsal szemben épült Oroszlávárost az ellenséges támadásoktól oroszlánként védték a hegyek, neve is innen származik. A több mint 1300 éve alapított város egyetemes kulturális értéket képviselt és Dél-Kína történelmében jelentős szerepet játszott.
 
Shicheng_wcth08
Oroszlánváros rekonstruált képe

A Qiandao mesterséges tavat nem véletlenűl hívják ezer sziget tavának. A duzzasztás folytán kialakult több mint 150 km hosszon kialakult 573 km2 vízfelületből 1078 hegycsúcs nagyobb szigetként emelkedik ki az átlagosan 26, de helyenként 40 méter mély vízből. E mellett még több ezer pici sziget keletkezett az alacsonyabb csúcsokból.
Qiandao-lake-12Aerial shot of Thousand Island Lake in China, underneath is the Lost Lion City
Az elöntött város nem merült feledésbe, de elárasztása után úgyan úgy nem beszéltek róla, mint az ötvenes évek elején a félbe maradt metró építésről Magyarországon. A múlt század végén azonban új szelek kezdtek fújni a politikában és a gazdaságban, ami utat nyitott a város újra felfedezéséhez és a tó turisztikai hasznosításához.
Az egyedülálló tavat egyre többen kezdték látogatni, szállodák épültek a környékén, sétahajókat indítottak a szigetek közt. 2001-ben búvárklub alakult, amelynek elsődleges célja a víz alá került város felfedezése volt. A merülések hamarosan sikerrel jártak. A víz jó állapotban őrizte meg a maradványokat.
Classical: The structures in Shi Cheng were built 1,300 years ago featuring traditional Chinese statues. Away from the wind and sun, it has remained intact
A város védője a stilizált oroszlán
Thousand Island Lake is a tourist hotspot with 'theme' islands including Bird Island, Snake Island, Monkey Island, Lock Island and Island to Remind You of Your ChildhoodDivers have rediscovered the opulent city and plan to bring tourists round
A felszin és ami alatta van
Even wooden structures remain surprisingly strong, according to the team that have gone to inspectVannak házsorok készült tégla, fa lépcső, amely még szinte érintetlenVannak házsorok készült tégla, fa lépcső, amely még szinte érintetlen
A fal melletti pad még most is várja a fáradt vándorokat. A lépcső felfelé vezet, de nem ér el a felszínre. Elhagyott fa szerszámnyelek ma is várják gazdáikat.

A tó és környéke Dél-Kína egyik idegenforgalmi centrumává vált. Közeli Chun-an város még egy panorámás tengeralattjárót is rendelt 6 millió dollárért, hogy az érdeklődők közelről láthassák a víz alatti várost. Ez a terv dugába dőlt, a búvárhajót a hatóságok az építészeti emlékek megóvása miatt nem engedték használni. A propeller keltette vízmozgás károkat okohat az eddig épségben maradt falakban.
Jelenleg csak a helyi búvárklub szervezésében indított merüléseken lehet közvetlen közelről megtekinteni Kína Atlantiszát.
 
Faragványok: látogatóknak lehetőségük lesz, hogy a hagyományos metszetek első kézből, amikor vezérli Qiu Feng és csapata
Domborművek és feliratok az ősi  falakon
 
P.R.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol