.

Egészségtelen étkezés miatt többen halnak meg mint koronavírustólÖtből egy korai halált meg lehetne előzni azzal, ha az emberek egészségesebben étkeznének. 

 

Ez a tál nem az egészséget szolgálja
 
A Lancet orvosi folyóiratban cikkező kutatók világszerte 195 országból gyűjtöttek adatokat, így jutottak az erre a következtetésre . Kutatásukban a 25 évesnél idősebbek étkezési szokásait vizsgálták.
Arra voltak kíváncsiak, hosszú távon milyen következményekkel számolhatnak a rostokban, gyümölcsökben és zöldségekben, halakban és omega-3 zsírsavban szegény, vagy éppen a vörös húsokban, feldolgozott élelmiszerekben, szénhidrátokban, sóban gazdag diétával élők.
 
Számításaik szerint 2017-ben (pandémia mentes időszakban) 11 millió ember halálát okozta a helytelen táplálkozás és ugyanebből az okból 255 millióan szorultak rendszeres orvosi ellátásra valamilyen krónikus betegségük miatt. A koronavírus valamivel több mint egy éve alatt ehhez képest "csupán" 3,1 millió halált okozott. Ez az egészségtelen táplálkozás miatt elhunytak kevesebb mint egyharmada.

Tény, hogy a koronavírustól gyorsabban meg lehet halni, mint az egészségtelen táplálkozástól, de ha az évek során az  egészséges táplálkozás is akkora propagandát kapott volna mint ma a védőoltások, akkor sokkal kevesebb krónikus beteg, ezáltal sokkal kevesebb covid halál lenne.


Ezekből eszünk keveset
 

Az átfogó kutatás egyik legmeglepőbb adata egyébként az, hogy 

a legnagyobb problémát nem a sóban és cukorban gazdag úgynevezett kényelmi és gyorsételek okozzák, hanem a magvakban, növényekben és gyümölcsökben szegény étrend. 

A tanulmány szerint – mondták a kutatók a Guardiannek – a népegészségügyi döntéshozóknak nem a cukor-, a só- és a zsírtartalom visszaszorítására kellene koncentrálniuk, hanem arra kellene buzdítaniuk az embereket, hogy minél több egészséges ételt egyenek. Még akkor is, ha azokat nem az előbbiek helyett, hanem azok mellé fogyasztják. - írja a qubit

A krónikus betegségek legfőbb oka az elhízás, ami ráadásul paradox módon igen gyakran tápanyaghiánnyal is párosul. A WHO 2017-es jelentése kiemeli, hogy Magyarország a 

világon a negyedik legelhízottabb ország.  

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol