.

Dülöngélő panelházak BrazíliábanA brazíliai, Sao Paolótól mintegy 80 kilométerre fekvő Santos különös látványt nyújt. Panelházain a távolból látszik igazán, hányfelé dőlnek, mintha csak imbolygó dominók lennének egymás mellé állítva. A látvány azonban nem pusztán optikai illúzió, az épületek valóban nem egyenesek, aminek szomorú oka van.


Annak, hogy a házak jobbra-balra dőlnek, a talaj az oka. A körülbelül hétméteres homokréteg alatt csúszós agyagréteg található 30-40 méter vastagságban, ami nem bírta az épületek súlyát, így azok süllyedni kezdtek.


Az 1960-as évek végéig nem vonatkoztak túl szigorú szabályok arra, emeletes épületek esetén milyen alapozásra van szükség, így az akkor épült panelházak jelentős részének rossz és túl gyenge az alapozása.


Az alapozásnak el kellene érnie az anyag alatti szilárd réteget a talajban, ez azonban akár 50 méteres mélységet is jelenthet, ellentétben a jelenlegi, négy-öt méter mély alapozással


A probléma látható jeleinek megjelenése után - a házak 0,5-1,8 méter között dőltek meg - a szabályok sokat szigorodtak, a házak megerősítése és az alapozás javítása azonban még mindig várat magára. Bár tervek léteznek, és van is olyan ház, melynek esetében a kivitelezés megtörtént, ez nagyon költséges.
Létezik olyan flelem, mely szerint, ha az egyik épület eldől, mint a dominók, dőlnek le sorban a továbbiak. A szakértők szerint ez nem fog megtörténni, az épületek ugyanis függőlegesen omlanának össze. Nem lehet tudni, meddig bírják, egyelőre a lakók jelentős része nem hagyta el a házakat.
 


Forrás:  femina

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol