.

Dugó feletti haladó kínai buszKínában valóban elkészült a dugó felett haladó busz prototípusa, de hamar kiderült róla, hogy egyelőre a reklámon kívül nem sok mindenre jó.

 

Néhány hónapnapja vált világhírűvé az a busz, amelyet Kínában terveztek, és a dugóban ácsorgó autók felett halad. A hírek szerint Csinhuangtaóban el is kezdődött a Transit Elevated Bus névre keresztelt jármű közúti tesztje, ami igazából nem is busz, hiszen a sávok szélére szerelt síneken halad. A 22 méter hosszú, 7,8 méter széles és 4,8 méter magas jármű 300 utas szállítására alkalmas, de a későbbre tervezett 60 méteres szerelvény akár 1200-1400 utast is vihetne 40 km/órás sebességgel.

Nem sokkal a bemutató után máris felvetődtek érdekes kérdések a dugó felett haladó busszal kapcsolatban. Hogyan fordul, ha kanyarodik az út? Hogyan váltanak sávot az alá szorult autók? Mi lesz a magasabb járművekkel? És a felüljárókkal, közlekedési lámpákkal? Mostanra pedig kiderült, hogy a Transit Elevated Bus mintapéldánya bár tényleg megépült, de csak egy kicsit később fogja megreformálni a tömegközlekedést.

A gyártására kijelölt területen ugyanis még a gaz nő, így a prototípust egy rögtönzött csarnokban szerelték össze, amelyet egyenesen a bemutatóra kijelölt, használaton kívüli útszakaszra építettek. Ez az út 300 méter hosszú, és még egy megállót is építettek rá a beszálláshoz, de az egyik utas beszámolója szerint a jármű csak mintegy 50 métert tett meg rajta, és azt is kiábrándítóan lassan. Bár megvolt az ünnepélyes átadás, a vörös zászlós leleplezés konfettivel, de Csinhuangtao önkormányzatának közlekedésügyi felelőse egy rádióriportban bevallotta, hogy tesztről egyelőre szó sincs, és a különös jármű később is legfeljebb turisztikai látványosságnak lesz jó.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol