.

Csökkenő banki hitelállomány mellett nő a spanyol gazdaságSpanyolország: miközben a GDP több mint 3%-kal nő, a bankszektor zsugorodik. A Wall Street Journal számolt be az ellentmondásos jelenségről.


Az elmúlt egy évben stagnált, illetve kissé csökkent a bankok mérlegfőösszege és hitelállománya Spanyolországban. A volumenek zsugorodása miatt egyre több elemző tekint aggodalommal a spanyol bankok eredményességére is a GDP 3% feletti növekedése ellenére.

Két hete a legnagyobb spanyol hitelintézet, a Banco Santander vezérigazgatója minderről azt mondta, év elején még nem így képzelték el. Akkor azt gondolták, idén már nőni fog a hitelállományuk, és jóval nagyobb lesz a hitelkereslet. Pedig a Santander még viszonylag jól áll: hitelállománya lényegében stagnált az elmúlt 12 hónapban, szemben a Bankiával, amelyé csökkent, illetve a BBVA-val, az Argentariával vagy a Caixabankkal, amelyek a kisebb bankok felvásárlásának hatásától megtisztítva szintén hitelzsugorodást szenvedtek el.

Elemzők és befektetők arról beszélnek az utóbbi időben, hogy a spanyol recesszió nagyobb tőkeáttétel-csökkentéssel jár a bankszektorban, mint korábban becsülték. A magyarhoz hasonló helyzet állt elő: bár Spanyolországban is fel-fellángolnak a hitelezés bizonyos szegmensei az új kihelyezéseket tekintve, a törlesztések jóval nagyobb volumene miatt a hitelállomány töretlenül csökken. A jelzáloghitelek kihelyezése pedig jelentősen elmarad még a válság kirobbanása utáni, 2010-es szinttől is.

Mivel a spanyol banki hitelek jelentős részének kamatszintjét az Euriborhoz kötötték, az alacsony kamatkörnyezetet és emiatt előállt alacsony kamatmarzsot is figyelembe véve duplán szenvednek a bankok.

portfolio.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol