.

Csőd szélén az olasz bankokOlaszországban kitört a pánik, az emberek megrohamozták a bankokat.

Ez az év nem a bankok éve. A világ egyik legjelentősebb bankja a Deutshe Bank a szakadék szálén táncol, helyzetét sokan a Lehman Brothers 2008 - as állaptához hasonlítják. A német Deutsche Bank és a svájci Credit Suisse részvények 50 százalékkal estek, és mindkettő kockázata miatt elveszíti helyét a STOXX50 indexen, a Sociate General szerint.
 

Sorban állás egy pénzkiadó ATM előtt Olaszországban
 
Az olasz bankok különösen rossz helyzetben vannak.Ez év márciusa óta számos beszámoló látott napvilágot az olasz bankrendszer "ferde torony"-szerű közelgő összeomlásáról, mely a szó szoros értelmében bármelyik pillanatban bekövetkezhet. És ahogy az olasz bankok dominószerűen elkezdenek bedőlni, soha nem látott mértékben fog eluralkodni a pénzügyi pánik Európában.

Az első jelek már januárban előrevetítették a bajokat, de a válság azóta eszkalálódott. 2016. eleje óta napjainkig az olasz banki részvények értéke, 68 százalékkal csökkent , és ha megnézzük néhány nagyobb olasz bank számait, helyzetük még ijesztőbb.
Az 1472-ben alapított Monte dei Pasch amelyik a világ legrégebben alpított ma is működő bankja, részvényei további 4,7 százalékot estek, ezzel az év eleje óta 86 százalékkal zuhantak. A Carige részvényei 38 százalékkal estek, és az év kezdete óta 88 százalékkal érnek kevesebbet. Ahogy Dél-Amerikában láthattuk, pontosan így néz ki egy pénzügyi válság. A problémák Olaszországban ráadásul jelentősen felgyorsultak.
Emlékszünk rá, milyen godokat okozott Európának a görög pénzügyi válság, pedig Görögörszág gazdasága jelentősen lemarad az olasz gazdaság mögött. Görögország a 44. helyen, míg olaszország a 8. helyen áll a világ legnagyobb gazdaságainak listáján. Az is jelentős probléma, hogy Olaszország GDP-hez mért államadóssága a már-már visszafizethetetlennek tartott 132 százalék.

Olasz bankok értékesése a Brexit után

Európénak nincs forrása, hogy megakadályozza az olasz pénzügyi rendszer összeomlását. Az olasz bankok belefulladnak a nem teljesítő hitelekbe, és a "legnagyobb veszélyt jelentik a világ már jelenleg is túlterhelt pénzügyi rendszerére."
Ha az olasz bankoknál ez a pénzkivételi roham folytatódik, hamarosan fizetésképtelenekké válnak. Miután bezártak, a nagy európai bankoknál is megkezdődik a pénzkivétel, amelyektől az olasz bankok kölcsönt vettek fel. Ez egész Euróára át fog terjedni, és néhány nagyon nagy bank csődbe fog menni. Amint ez megtörténik, az csapást mér az amerikai bankokra, és a játéknak vége.
Egyenlőre nincs javaslat, sem pénz az olasz bankok megmentésére, ezért a pénzügyi elemzők igen sötéten látják Olaszország helyzetét.

Pénzükre várnak a bankok ügyfelei

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol